Вівторок 19 бер. 2024
Київська влада пропонує кататись на лижах на схилах сміттєзвалища
13 вер. 2017

IMG 86225 вересня 2017 року на сайті Київської міської державної адміністрації в Департаменті економіки та інвестицій КМДА анонсовано інвестиційний конкурс для будівництва гірськолижного комплексу «Пирогово» на місці колишнього полігону твердих побутових відходів № 1. На ділянці орієнтовною площею 100 га планують облаштувати об’єкти розважально-рекреаційного призначення для активного всесезонного відпочинку.IMG 8624

Полігон №1 розташований у Голосіївському районі м. Києва (біля с. Пирогів), загальною площею 15,1 га. Відкрито полігон у 1956 році без відповідних інженерних обґрунтувань та проектних робіт. Робота полігону відбувалась шляхом безпосереднього відсипання побутового та промислового сміття на поверхню, об’єми якого практично ніким не контролювались. Полігон закрито у 1986 році.

Полігон побудований з порушенням багатьох вимог. Зокрема, на полігоні під час будівництва не було передбачено ні дренажних труб, ні системи відкачки фільтрату, ні ємкості для його збору.

IMG 8626Рекультивація, яка за даними Науково-дослідного та конструкторсько - технологічного інституту міського господарства, була проведена одразу після закриття полігону, була виконана з порушенням та нехтуванням правил ДБН В.2.4-2-2005. «Полігони твердих побутових відходів». На полігоні взагалі відсутні наступні шари захисного екрану: дренажний, захисний дрібнопіщаний, шар синтетичної гідроізоляції, вирівнювальний шар. Щодо мінерального гідроізоляційний шару, то він має складатись не менше ніж з двох шарів ущільненої глини, загальної товщиною 1 м, натомість в реальності ми маємо лише 40-60 см суглинистого шару ґрунту. Тож не дивно, що в тілі звалища і надалі продовжуються процеси біологічного розкладання органічних компонентів. Саме ці процеси і є причиною осідання поверхні відходів, що викликає порушення цілісності верхнього шару. Як наслідок, в тіло звалища проникають атмосферні опади і утворюється високотоксичний та насичений важкими металами фільтрат, який виходить на бокових схилах і зливається в струмки. Ці струмки течуть аж до населених територій, впадають у місцеву річку Віта та просочуючись по всьому ґрунтовому профілю, забруднюють підземні води.

IMG 8627А якщо ще взяти до уваги, що на територію полігону після аварії на ЧАЕС, довгі роки звозили листя з м. Київ, то склад та концентрація забруднювачів у фільтраті поповнюється ще й радіоактивними елементами.

З огляду на все вищесказане, Всеукраїнська екологічна ліга вимагає:

- зупинити будь-які проектні роботи щодо будівництва гірськолижного комплексу «Пирогово» на території полігону №1;

13.09 1

- провести рекультивацію полігону №1 за всіма екологічними та санітарними нормами та правилами;

- встановити систему відведення фільтрату на полігоні №1 та забезпечити його безпечну утилізацію;

- провести екологічний аналіз стану підземних вод, ґрунтового покриву та повітря у межах санітарно-захисної зони полігону №1;

- забезпечити проведення належного моніторингу довкілля.

13.09 2IMG 8624

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи