Версія для друку
29 травня 2017 року відбувся круглий стіл «Використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні в Івано-Франківській області: перешкоди та перспективи розвитку»
29 трав. 2017

18788940 1565644573468516 1207594505 oСьогодні, 29 травня 2017 року, у  м. Івано-Франківську відбувся круглий  стіл «Використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні в Івано-Франківській області: перешкоди та перспективи розвитку», організатором якого виступили Всеукраїнська екологічна ліга та Програма розвитку ООН в Україні.

Відновлювана енергетика – важлива та перспективна для України галузь економіки. Одним з її напрямів є біоенергетика – виробництво електроенергії, тепла та палива на основі використання біомаси. Проте її розвиток є досі обмеженим. На цей час виробництво енергії з біоенергетичних джерел становить близько 0,5% загального обсягу поставок первинної енергії – в основному дрова для побутових потреб, а також паливо для лісових та деревообробних підприємств. Дослідження свідчать, що біомаса може забезпечити, принаймні, в шість разів більше і потенційно – в десять разів більше енергії, щоб довести частку використання біомаси до 7% загального обсягу поставок енергії.

Тимочко Тетяна Валентинівна, голова Всеукраїнської екологічної ліги, у своєму виступі наголосила на актуальності впровадження біоенергетики в контексті переходу України до збалансованого (сталого розвитку). 

Ігнатенко Олександр Павлович, доктор наук з державного управління, кандидат економічних наук, головний консультант проекту ПРООН «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій в муніципальному секторі в Україні»  ознайомив учасників з матеріалами про перспективи розвитку біоенергетики в Івано-Франківській області.

Чебан Марина Георгіївна, експерт Міжрегіонального центру наукових досліджень та експертиз, виступила з доповіддю Використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні в Івано-Франківській області.

Лященко Володимир Олексійович, керівник проекту ПРООН «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій в муніципальному секторі в Україні»  розглянув фінансові  механізми та перспективи їх реалізації у впровадженні біоенергетичних технологій в Україні загалом та на місцевому рівні

Rc 29

Порядок денний круглого столу:

1. Обговорення пропозицій щодо використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні в Івано-Франківській області.

2. Визначення проблем агропромислового комплексу у сфері використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні в Івано-Франківської області.

3. Розгляд проблем житлово-комунального господарства у сфері використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні в Івано-Франківській області.

5Під час круглого столу відбулось активне обговорення реальних можливостей використання біоенергетичних технологій в Івано-Франківській області, учасники круглого столу мали змогу ознайомитись з перспективами вирощування енергетичних культур (тополі, верби, міскантуса) та можливими проблемами збуту цієї продукції.