Версія для друку
18 серпня відбувся круглий стіл "Використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні в Житомирській області: перешкоди та перспективи розвитку"
18 серп. 2017

20915176 1571583639583447 6373890235258811355 nСьогодні, 18 серпня 2017 року, у м. Житомир відбувся круглий стіл «Використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні в Житомирській області: перешкоди та перспективи розвитку», організатором якого виступили Всеукраїнська екологічна ліга та Програма розвитку ООН в Україні.

Відновлювана енергетика – важлива та перспективна для України галузь економіки. Одним з її напрямів є біоенергетика – виробництво електроенергії, тепла та палива на основі використання біомаси. Проте її розвиток є досі обмеженим. На цей час виробництво енергії з біоенергетичних джерел становить близько 0,5% загального обсягу поставок первинної енергії – в основному дрова для побутових потреб, а також паливо для лісових та деревообробних підприємств. Дослідження свідчать, що біомаса може забезпечити, принаймні, в шість разів більше і потенційно – в десять разів більше енергії, щоб довести частку використання біомаси до 7% загального обсягу поставок енергії.

Тимочко Тетяна Валентинівна, голова Всеукраїнської екологічної ліги, у своєму виступі наголосила на актуальності впровадження біоенергетики в контексті переходу України до збалансованого (сталого) розвитку. Але необхідно врахувати,що ресурси лісової та деревообробної галузі, відходи с/г знаходяться на радіоактивно забруднених територіях. Питання екологічної безпеки у Житомирській області мають стати ключовими у всіх програмних документах. Всеукраїнська екологічна ліга розробила та пропонує внести зміни і доповнення до Стратегії розвитку області до 2020 року. Зокрема, це окремий розділ "Стратегічна ціль 4. Екологічна безпека та охорона довкілля". На сьогодні обласна стратегія не має чітко визначених екологічних приоритетів. Всеукраїнська екологічна ліга лобіює питання інтеграції екологічної складової у стратегії, програми, плани регіонального та місцевого розвитку.

20840786 1571583882916756 5206098468932013156 n

Кухарець Савелій Миколайович, доктор технічних наук, доцент, завідувач кафедри механіки та інженерії агроекосистем Житомирського національного агроекологічного університету розповів про існуючий потенціал сировини рослинного походження для теплових потреб у Житомирській області.

Добринська Нiна Кантiвна, заступник начальника управління агропромислового розвитку Житомирської обласної державної адміністрації представила детальну інформацію про можливості агропромислового комплексу Житомирської області у виробництві біоенергетичних ресурсів.

Ігнатенко Олександр Павлович, доктор наук з державного управління, кандидат економічних наук, головний консультант проекту ПРООН «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій в муніципальному секторі в Україні» ознайомив учасників з матеріалами про перспективи розвитку біоенергетики у Житомирській області. Річний технічно-досяжний потенціал області з використання біомаси складає 377,14 тис. т., що еквівалентно 188,57 тис. т.у.п., у тому числі за рахунок використання с/г відходів – 251,84 тис. т та вирощування енергетичних рослин – 125,3 тис. т на землях, площа яких складає 12,53 тис. га. В рамках проекту Регіональної програми запланована модернізація об’єктів житлово-комунального господарства, яка в подальшому дозволить використовувати на таких об’єктах 610 тис. т біомаси (включаючи лісогосподарські відходи) в рік.

Лященко Володимир Олексійович, керівник проекту ПРООН «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій в муніципальному секторі в Україні» детально розглянув фінансові механізми та перспективи їх реалізації у впровадженні біоенергетичних технологій в Україні загалом та на місцевому рівні.

Варема Тетяна Никифорівна, заступник директора Департаменту містобудування, будівництва та житлово-комунального господарства Житомирської обласної державної адміністрації, акцентувала увагу на кращих прикладах використання відновлювальних джерел енергії у комунальному секторі Житомирської області, підтримала пропозицію щодо внесення змін і доповнень до Стратегії розвитку області у частині, що стосується розвитку біоенергетики.

Під час круглого столу відбулось активне обговорення реальних можливостей використання біоенергетичних технологій у Житомирській області, учасники круглого столу мали змогу ознайомитись з перспективами та перевагами вирощування енергетичних культур (тополі, верби, міскантуса) та можливими проблемами збуту цієї продукції. Вирішили звернутися до керівництва області щодо внесення змін і доповнень до Стратегії розвитку Житомирської області до 2020 року з питань екологічної безпеки та впровадження біоенергетичних технологій.

Презентація_Ігнатенко

Презентація Регіональна програма використання біомаси в Житомирській області

Презентація_Лященко

Презентація_Кухарець

 

 

Галерея зображень