Версія для друку
Засідання Київської міської ради
21 черв. 2017

unnamed 321 червня 2017 року Постійна комісія з питань екологічної політики Київської міської ради розглянула звернення Всеукраїнської екологічної ліги щодо вирішення питання поводження з небезпечними відходами у столиці України.

Експерти Всеукраїнської екологічної ліги стурбовані наслідками пожежі на складі з отрутохімікатами в м. Києві.

12 квітня 2017 р. у складському приміщенні Державного підприємства «Органічна хімія» Національної Академії наук України» (вул. Красноткацька, 60) сталася пожежа. Підприємство виробляє органічні та неорганічні хімічні речовини, добрива, азотні сполуки, пестициди та іншу агрохімічну продукцію, фармацевтичні продукти, препарати і матеріали.99e18ebe3d5b8e6a04cb27291b2b2e3b

Спалювання хімічних речовин, пестицидів є вкрай небезпечним для довкілля та здоров’я людей. Потенційна загроза полягає як у гострій токсичності у разі потрапляння до організму людини або тварин, так і в хронічній дії, в кумулятивному ефекті, в міграції залишків пестицидів водними й повітряними шляхами на значні відстані.

Зважаючи на небезпечність наслідків пожежі, не було вжито негайних заходів щодо контролю вмісту небезпечних речовин в атмосферному повітрі, ґрунті та ґрунтових водах. Лише через тиждень після пожежі на місце події виїхали співробітники Державного управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА та фахівці Держпродпотребслужби для того, щоб провести заміри повітря.

Як повідомив начальник Державного управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА Р. Ткачук, за результатами проведених  досліджень встановлено, що «Поки по 14 найнебезпечнішим хімічним речовинам в атмосферному повітрі перевищення не спостерігається. Є дуже неприємний запах, але це наслідок пожежі.

unnamed 1Крім розгляду питання про екологічні наслідки  пожежі на ДП «Органічна хімія», голова Всеукраїнської екологічної ліги вказала на актуальні проблеми поводження з небезпечними відходами в м. Києві, зокрема:

1) Не дивлячись на неодноразовий розгляд комісією проблеми щодо ліквідації та утилізації небезпечних відходів, на Київському заводі хімікатів «Радикал» досі залишається значна кількість ртуті (понад 200 тисяч тонн ртутьвмісних відходів) саме в конструкціях заводу, які в свою чергу створюють небезпеку для людей.

2) Проблема утилізації відпрацьованих лампи, що містять ртуть. Більшість підприємств, установ, лікарень, шкіл, дитсадків, ВНЗ Києва користувалися і продовжують користуватися цими лампами, а системи збирання та утилізації цих ламп немає, хоч в Україні вже є кілька підприємств, що отримали ліцензію на утилізацію ртутьвмісних відходів.

Наприклад, на вулиці Колекторній в Києві активісти Всеукраїнської екологічної ліги неодноразово у 2016 та 2017 роках виявляли звалище, де налічували близько 10 тисяч ламп. Виникає питання: хто виграв тендер на утилізацію цих небезпечних відходів? Але державні органи та місцеві органи влади чомусь не перевіряють ці факти, і небезпечні відходить лежать просто неба, отруюючи все навколо.

3) Отруєння водних об’єктів Києва пестицидами. Доведено факти неодноразового забруднення токсичними речовинами річки Коник в Києві (миття суб’єктом господарювання бочок та зливання забрудненої небезпечними речовинами води в річку Коник), що призвело до систематичного отруєння риби і води.

Наведені приклади є невеликою часткою проблем поводження з небезпечними речовинами, їхніми сполуками та відходами в м. Києві. Низький рівень контролю з боку державних органів та місцевих органів влади є причиною систематичного небезпечного отруєння довкілля токсичними речовинами, що шкідливо впливають на стан екосистем міста та здоров’я киян.

unnamed 2Заступник директора Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища – начальник управління екології та природних ресурсів Мальований Андрій Миколайович, доповідаючи з цих питань дав бюрократичні відповіді:

1.Нібито планується організувати комісію по вирішенню проблеми, що склалась на Київському заводі хімікатів «Радикал» та розробити проект по утилізації небезпечних відходів.

2.Нібито триває розроблення проектної документації по очищенню річки Коник, що ускладненна процедурою проведення екологічної еспертизи, та планується винести на обговорення питання фінансування цього проекту.

3. Нібито на українському ринку відсутні об’єкти господарювання, які мають ліцензію утилізації відпрацьованих лампи.

З огляду на це, Всеукраїнська екологічна ліга вимагає здійснити необхідні заходи, зокрема:

- провести лабораторно-інструментальні дослідження складу ґрунту та ґрунтових вод після пожежі ДП «Органічна хімія» НАН України»;

- здійснити утилізацію небезпечних відходів, що утворилися внаслідок пожежі із залученням підприємств, які мають ліцензію на поводження з небезпечними відходами, оскільки ДП «Органічна хімія» НАН України» не має такого права й не може самостійно утилізувати сміття, що утворилося внаслідок пожежі.

- проаналізувати підприємства в Україні, що є ліцензіатами по поводженню з відпрацьованими лампами, зокрема «Sigmas ecology», ТОВ «СП Еконіка».

- сформувати реєстр підприємств, що займаються утилізацією небезпечних відходів, а також організації, що утворюють небезпечні відходи та провести облік викидів від їх діяльності.

Всеукраїнська екологічна ліга взяла на громадський контроль питання з поводження з небезпечними відходами.