П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

Екологічні ризики на Сході України
10 бер. 2017

До початку воєнних дій на Сході України Донецька та Луганська області відрізнялися напруженою екологічною ситуацію через значне промислове навантаження. З 2014 року кожне підприємство є потенційним джерелом екологічної катастрофи, оскільки майже на кожному з них є токсичні отруйні речовини, які у разі пошкодження підприємства потраплять у навколишнє середовище.

Нещодавно з’явилося повідомлення про обстріли Донецької фільтрувальної станції, що забезпечує очищення питної води. На станції зберігаються контейнери з рідким хлором, які у разі пошкодження є джерелом серйозного забруднення.

На території фільтрувальної станції виявлені воронки від попадання снарядів діаметром близько 150 см і глибиною близько 50 см. За даними прес-служби Міністерства з питань тимчасово окупованих територій контейнери з хлором не пошкоджені, проте загроза надзвичайної ситуації зберігається.

Схожа ситуація спостерігається на інших підприємствах. Зокрема, під загрозою аміакопровід "Тольятті - Горлівка - Одеса". Труба аміакопроводу проходить в тому числі і через територію Донбасу, де ведуться бойові дії, які можуть призвести до техногенної аварії. Багато хто пам’ятає про Бхопальську трагедію (Індія, 1984 р.), коли у довкілля потрапило понад 40 тисяч тон метилізоціанату (схожий за дією з аміаком), що призвело до ураження понад 100 000 людей.

Гостро постала загроза екологічної катастрофи на території Дзержинського фенольного заводу (с. Новгородське Донецької області), де розміщене сховище відходів фенольного і нафталінового виробництва. Внаслідок обстрілів з боку бойовиків дамбу сховища вже було серйозно пошкоджено в серпні 2014 і липні 2016 року. У разі прориву дамби є висока ймовірність сходження отруйного селевого потоку, утворення токсичної хмари, зараження річки Кривий Торець. Якщо не припинити військові дії в цьому регіоні, наслідки будуть серйозними не лише для Донецької області, а й для України в цілому. Фенол має II клас небезпеки і є дуже отруйною речовиною. Він швидко всмоктується в організм через слизові оболонки, органи дихання та шкіру.

Всеукраїнська екологічна ліга з 2014 року здійснює громадську інвентаризацію екологічно небезпечних об’єктів на Сході України. Протягом двох років наша організація вимагає від Міністерства екології та природних ресурсів України здійснення заходів щодо подолання екологічних наслідків бойових дій. Проте Мінприроди продовжує ігнорувати цю проблему, виправдовуючи свою бездіяльність обмеженим доступом до зони бойових дій.

Докладніше дивіться в інтерв’ю з Тетяною Тимочко https://hromadskeradio.org/programs/kyiv-donbas/yakshcho-snaryad-vluchyt-v-amiakoprovid-stanetsya-tragediya-rivnya-bhopala-tymochko

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи