Четвер 28 бер. 2024
Експерти зі всієї України взяли участь у тренінгу в Центрі кращих практик збалансованого розвитку
18 серп. 2016

IMG 588116-20 серпня 2016 року в Центрі кращих практик збалансованого розвитку в Україні (с. Виграїв, Черкаська область) відбувся семінар «Партнерство в інтересах збалансованого розвитку» за сприяння Програми розвитку ООН в Україні та Програми малих грантів. У семінарі взяли участь представники місцевого самоврядування, громадських організацій, науковці, екперти з питань збалансованого розвитку.  Програма семінару включала робочі наради, тренінги, час для вільного спілкування і обміну досвідом, культурно-просвітницькі заходи.

Запрошені експерти висвітлили багато цікавих тем, зокрема засоби поширення інформації та рекламування проектів громадських організацій, формування екологічної свідомості учнівської молоді під час виїзних форм навчання, паспортизація населених пунктів з метою оцінки медико-екологічних ризиків та ін.

IMG 5769

Національний координатор ПРООН/ГЕФ ПМГ Світлана Нігородова привітала учасників і зазначила, що девізом Програми малих грантів є «Дій локально – зберігай глобально!» і Центр кращих практик збалансованого розвитку в Україні якнайкраще відповідає цьому принципу. Навчаючись у Центрі, діти та дорослі з усієї України зможуть застосувати отримані знання на місцях, поліпшуючи стан довкілля в багатьох регіонах країни. Крім цього, діяльність Центру зможе об’єднати місцеві громади, владу та бізнес для розв’язання питань збереження довкілля та впровадження засад збалансованого розвитку у громадах.

Петро Пустільнік, заступник голови Корсунь-Шевченківської районної ради, відзначив, що відкриття Центру стало надзвичайно важливою подією для громади с. Виграїв, оскільки до роботи залучаються місцеві мешканці. У той же час, як і в кожному регіоні, у Черкаській області є проблеми, пов’язані зі станом довкілля, зокрема забруднення річки Рось. Він висловив сподівання, що партнерство місцевої влади і громадськості допоможе у розв’язанні цієї проблеми.

IMG 5231Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко зазначила, що Центр сприятиме популяризації Цілей збалансованого розвитку, які були прийняті країнами світу 25 вересня 2015 року на Саміті зі збалансованого розвитку ООН у Нью-Йорку для подолання бідності, захисту планети і забезпечення процвітання для всіх. Вона зауважила, що одним з головних завдань українського Уряду є впровадження засад збалансованого розвитку у всі сфери економіки та суспільного життя. Лише гармонійне поєднання екологічної, економічної і соціальної складових разом з ощадливим використанням енергії та ресурсів забезпечить баланс інтересів людини і довкілля.

Депутат Виграївської сільської ради Наталія Цабенко розповіла, що вона надзвичайно вражена тим, що школа, у якій вона працювала багато років та обіймала посаду директора, перетворилася на потужну громадську просвітницьку установу. Вона зауважила, що однією з глобальних Цілей збалансованого розвитку є забезпечення освіти та сприяння можливостям навчатися протягом усього життя для всіх. Важливим є те, що у Центрі будуть запроваджуватися освітні програми, розраховані на різні вікові групи та верстви населення.

Олена Пащенко, координатор проекту ПРООН/ГЕФ «Центркращих практик збалансованого розвитку в Україні» зауважила, що Центр – перший заклад, у якому будуть зібрані приклади енерго- та ресурсоощадних технологій, український та іноземний досвід збалансованого ведення господарства й відновлення довкілля. У Центрі є кваліфіковані тренери та педагоги, які у легкій та доступній формі розповідають про проблеми довкілля, формують екологічний світогляд та відповідальне ставлення до довкілля, популяризують принципи та цілі збалансованого розвитку.

В рамках проекту в Центрі передбачається встановлення сонячної батареї, твердопаливного котла, спорудження біоплата для очищення стічних вод Центру та ділянки органічного землеробства.

IMG 5151Олена Пащенко акцентувала увагу а тому, що експерти Центрукращих практик збалансованого розвитку в Україні допоможуть у рекультивації сільського сміттєзвалища.

Варто зазначити, що Центр кращих практик збалансованого розвитку в Україні створено на базі колишньої школи с. Виграїв. Школа збудована понад 100 років тому, і одним із завдань є максимальне збереження її аутентичних особливостей. Зокрема, планується залишити старовинні внутрішні двері, підлогу, дах, а один з колишніх класів перетвориться на музей школи.

Олександр Ігнатенко, кандидат економічних наук, докторант та доцент кафедри Національної академії державного управління при Президентові України розповів про комбіновану організаційно-економічну систему у сфері поводження з відходами кінцевого споживання продукції. Вона передбачає запровадження принципу розширеної відповідальності виробника та створення саморегулюючих організацій, які забезпечують утилізацію відходів.

IMG 5002Володимир Лященко, керівник проекту ПРООН «Розвиток та комерціалізація ринку біоенергетичних технологій в муніципальному секторі України» розповів про свій проект, метою якого є зменшення обсягів викидів парникових газів шляхом створення сприятливого правового, нормативного і ринкового середовища задля використання обширного потенціалу сільськогосподарської біомаси України. Він зазначив, що виробляти пелети можна з лушпиння, деревини, соломи та інших біоматеріалів. Найбільше пелетів з деревини виробляється у Житомирській, Київській та Волинській областях, а з лушпиння – у Дніпропетровській та Запорізькій. Завдяки впровадженню пілотного проекту з встановлення котлів на пелетах у м. Умань, було заощаджено 1,1 млн гривень з міського бюджету протягом опалювального сезону.

IMG 5813

Світлана Дроботенко, експерт з підготовки та реалізації проектів міжнародних грантів, розповіла про Державний фонд регіонального розвитку, який надає гранти місцевим громадам для розвитку комунальних та інших об’єктів. Вона зазначила, що головними складовими проекту є: добре визначені зацікавлені сторони, в т.ч. цільова група та бенефіціари; чітко визначена координація (команда), управління (процедури) та фінансові домовленості; система моніторингу та оцінювання; аналіз користі та витрат, який демонструє, що вигоди перевищують витрати на проект.

В рамках семінару учасники були запрошені на екскурсію історичними пам’ятками міста Корсунь-Шевчерківський, сіл Стеблів та Квітка (Черкаська область). Вони відвідали Корсунь-Шевченківський державний історико-культурний заповідник, садибу князів Лопухіних-Демидових, музей Івана Нечуя-Левицького, краєзнавчий музей с. Виграїв.

Не зважаючи на напружений робочий графік, всі учасники були задоволені отриманими знаннями та можливістю безпосередньо поспілкуватися один з одним.

Учасники семінару погодилися, що Центр стане чудовим місцем для навчання, обміну досвідом та ознайомлення з кращими практиками збалансованого розвитку.

IMG 5750

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи