Версія для друку
Розслідування: тони небезпечних відходів знайдено на складі у Черкасах
18 лист. 2016

Cherkasy1Розтрощені люмінесцентні лампи,  отрутохімікати в дірявих бочках, непридатні добрива та купи відходів зберігалися просто неба на території одного з промислових підприємств з утилізації небезпечних відходів. За ініціативи народного депутата України Олега Недави та Всеукраїнської екологічної ліги співробітники Управління захисту економіки (УЗЕ) в Черкаській області ДЗЕ Нацполіції провели розслідування та відібрали проби води і ґрунту.

Cherkasy2Підприємством, яке зберігало небезпечні відходи з усіма можливими порушеннями виявилося ТОВ «Сучасний центр утилізації». Згідно з наявними актами приймання послуг, зазначене підприємство збирало відпрацьовані люмінесцентні лампи та ртутні термометри переважно з м. Тернопіль. ТОВ «Сучасний центр утилізації» зобов’язувалося утилізувати їх, а натомість просто складувало під відкритим небом.

Cherkasy7У юридичній адресі підприємства вказаний будинок в центрі Києва, проте там фактично ніхто не працює. Згідно з ліцензією, яку видало Мінприроди, ТОВ «Сучасний центр утилізації» має здійснювати діяльність у сфері поводження з небезпечними відходами за адресою: Вінницька область, с. Уладівка, вул. Шкільна, проте проведеними заходами встановлено, що за вказаною адресою ТОВ «Сучасний центр утилізації» діяльності не здійснювало та не здійснює. Проте, там функціонує ТОВ «Інтер Агро Ресурс» який є орендарем земельної ділянки. Таким чином, це підприємство виявилося черговою фальшивкою, яке заробляє гроші порушуючи законодавство та створюючи загрозу екологічній безпеці.

Cherkasy3Цей приклад яскраво ілюструє непрофесійну та неякісну роботу ключових природоохоронних структур – Мінприроди, яке видає ліцензії на поводження з небезпечними відходами та Державної екологічної інспекції України, яка слідкує за дотриманням вимог законодавства. Не дивлячись на новий уряд, «схеми» у його роботі залишилися старими – ліцензії видаються без попередніх перевірок за хабарі, а відходи потім скидаються у найближчі яри і балки. Цього року звалища відпрацьованих люмінесцентних ламп були знайдені поблизу м. Чигирин (Черкаська область), с. Змітнів (Чернігівська область), на території Диканського району Полтавської області, у м. Києві (вул. Колекторна)  та інших населених пунктах. Лампи, які знайшли у грудні 2015 року, були утилізовані лише через півроку, коли вся ртуть вже давно випарувалася у повітря та потрапила у ґрунт. Через бюрократичні перепони решта звалищ все ще не прибрана, що є загрозою для здоров’я та життя місцевих мешканців.

Подробиці розслідування цієї справи буде представлено на брифінгу для ЗМІ, який відбудеться 22 листопада 2016 року о 10.30 за адресою: вул. Володимирська 55 (приміщення Великого конференц-залу Президії НАНУ) в рамках Національного форуму «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології».

Cherkasy4

Cherkasy6