П'ятниця 29 бер. 2024
Відбулося засідання Національної екологічної ради України
27 лип. 2016

IMG 988227 липня 2016 року відбулося засідання Національної екологічної ради України.

На заході обговорювалися такі питання: 

1. Екологічні, економічні та соціальні наслідки прийняття Урядом України "Програми розвитку гідроенергетики України до 2026 року": позиція Національної екологічної ради України.

2. Оцінка діяльності керівництва Міністерства екології та природних ресурсів України за 100 днів роботи 

На засіданні Національної екологічної ради України були присутні представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Комітету ВРУ з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, Державного Агентства водних ресурсів України, Державного агенства з енергоефективності та енергозбереження України, ПАТ «Укргідроенерго» та представники громадськості.

«Програма розвитку гідроенергетики України до 2026 року» була розроблена Міністерством енергетики та вугільної промисловості України і готувалась без врахування думки громадськості та експертів як у сфері енергетики, так і у сфері охорони довкілля. Навіть зараз, вже затверджену Програму неможливо отримати у вільному доступі.

IMG 9887Програмою передбачено будівництво Дністровської, Канівської й Ташлицької ГАЕС та каскаду Верхньодністровських ГЕС. Наслідками спорудження цих об’єктів, зокрема, є: затоплення родючих заплавних земель, зміна природного гідрологічного, гідрохімічного, гідробіологічного режимів річки та локальних кліматичних умов, зменшення чисельності або зникнення популяцій багатьох цінних видів риб, замулення дна річок. Зазначимо, що всі станції, які планується побудувати, матимуть вплив на об’єкти природно-заповідного фонду.

За результатами обговорення члени Національної екологічної ради України вирішили:

- вимагати від Уряду проведення стратегічної екологічної оцінки «Програми розвитку гідроенергетики України до 2026 року»;

- звернутися до міжнародних інституцій, які планують фінансувати заходи в рамках Програми, з проханням взяти до уваги результати проведеної стратегічної екологічної оцінки та припинити фінансування проектів, які мають негативний вплив на довкілля.

Під час засідання Уряду 22 липня 2016 року Прем’єр-Міністр України Гройсман В. Б. представив короткий звіт про діяльність Кабінету Міністрів України за 100 днів його роботи. Наголошуємо, що у звіті не було сказано жодного слова про діяльність Міністерства екології та природних ресурсів України та про стан довкілля в цілому.

У зв’язку з відсутністю звіту Мінприроди за 100 днів роботи, Національна екологічна Рада здійснила побіжний аналіз діяльності Міністерства за цей період і звертає увагу на негативні тенденції у природоохоронній галузі:

1. Не розпочато реформування природоохоронної галузі. Міністр Семерак О. М. ні під час призначення на посаду, ні за 100 днів роботи не представив проект реформування природоохоронної галузі в Україні. І це відбувається в той час, коли вже весь світ визнав необхідність докорінного реформування України та природоохоронної галузі зокрема. Натомість, громадські екологічні організації ще в червні 2014 р. розробили проект реформування природоохоронної галузі. Але напрацювання громадськості не враховані у діяльності Мінприроди України.

2. В переліку пріоритетних дій в природоохоронній сфері, затвердженому в Плані пріоритетних дій Уряду на 2016 р. вказано лише три позиції: гармонізація українського природоохоронного законодавства із законодавством Європейського Союзу; боротьба з корупцією та забезпечення прозорості діяльності Мінприроди, підвищення рівня екологічної безпеки в зоні відчуження. Національна екологічна рада України вважає, що для забезпечення екологічної безпеки цих кроків недостатньо з огляду на критичну екологічну ситуацію в Україні.

3. Мінприроди України не виконує функції координації та контролю за реалізацією державної екологічної політики на регіональному та місцевому рівнях. Розірвано зв’язок з відповідними департаментами та екологічними структурними підрозділами обласних державних адміністрацій. Міністерство не здійснює державний екологічний моніторинг та узагальнення інформації про стан довкілля в регіонах нашої держави. Яскравим прикладом є позиція Міністра щодо пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі та спричинених нею екологічних наслідків. За його дорученням на сайті Мінприроди створено рубрику, в якій щоденно має оновлюватись інформація щодо перебігу та наслідків впливу пожежі на сміттєзвалищі на стан довкілля. Натомість, оприлюднена інформація є несистемною та розмитою. Конкретних даних про забруднення атмосферного повітря, ґрунту, води, біорізноманіття в зоні пожежі немає.

4. Не розроблено та не затверджено Положення про порядок проведення конкурсного відбору при заміщенні вакантних посад директорів національних природних парків та заповідників. Але Міністерством оголошено конкурс. Це призведе до вимивання зі сфери заповідної справи професійних працівників.

5. Керівництво Міністерства не акцентує увагу на екологічних проблемах, пов’язаних з воєнними діями на Сході України, зокрема:

• забруднення водних ресурсів та водопостачання на Сході України;

• поводження з небезпечними (зокрема і радіоактивними) та побутовими відходами, стан сміттєзвалищ і полігонів;

• забруднення та руйнування ґрунтів, знищення лісів;

• порушення режиму природоохоронних територій;

• потенційна загроза та наслідки руйнування екологічно небезпечних об’єктів.

Міністерство не здійснює заходів щодо поліпшення екологічної ситуації на території Донецької та  Луганської областей, що перебувають під контролем української влади.

6. Відсутні реальні кроки щодо розв’язання найбільш резонансних екологічних проблем, які відбуваються щодня по всій  території України, зокрема:

- незаконне видобування корисних копалин (бурштин, гравій, граніт та ін.);

- тотальне вирубування лісів;

- забруднення водних об’єктів, що спричиняє деградацію водних екосистем та масштабний замор риби;

- системне потрапляння небезпечних відходів у навколишнє середовище (звалища ртутних ламп, непридатних пестицидів та отрутохімікатів).

7. Не активізована робота з підготовки та внесення законодавчих актів до Верховної Ради України щодо імплементації природоохоронних директив відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Це означає, що євроінтеграція у сфері довкілля залишається лише в популістичних заявах та не є щоденним пріоритетним завданням для Міністра.

Разом з тим, виконання Україною положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, яка, зокрема, передбачає впровадження 26-ти директив і 3-х регламентів ЄС у сфері охорони довкілля, є надзвичайно складним завданням, що потребує особливої уваги всіх гілок влади.

Закони, які були ухвалені останнім часом, не можуть бути віднесені до заслуг нинішнього Міністра, оскільки були внесені до Верховної Ради України задовго до його призначення.

8.  Не виконуються положення стратегічних документів з питань охорони довкілля, зокрема, Закону України «Про Основні засади (стратегію) екологічної політики України до
2020 року». Не розроблено і не внесено до Верховної Ради України законопроект щодо внесення змін і доповнень до Закону України «Про Основні засади (стратегію) екологічної політики України до 2020 року».

Не здійснено об’єктивний і системний аналіз виконання Національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища на 2011 – 2015 роки. Не затверджено новий Національний план дій з охорони навколишнього природного середовища на 2016 – 2020 роки.

9. Протягом 100 днів роботи спостерігається повна бездіяльність Мінприроди, Міністра та Держекоінспекції у сфері здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням природоохоронного законодавства. Численні скарги громадських організацій, підприємців, окремих громадян свідчать про повний хаос у системі державного екологічного контролю. Робота Державної екологічної інспекції неефективна. Вона самоусунулася від виконання своїх прямих обов’язків з охорони навколишнього природного середовища: хижацьки вирубуються ліси, забудовується прибережна смуга річок, браконьєри знищують звірину та рибу, річки отруєні промисловими стоками.

Національна екологічна рада України вимагає провести публічне обговорення проблем у природоохоронній сфері та підсумків діяльності Міністерства екології та природних ресурсів України за 100 днів роботи.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи