П'ятниця 19 квіт. 2024
Поїздка до сміттєпереробного заводу у Німеччині
04 лют. 2016

IMG 1Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко у складі делегації взяла участь у дводенному робочому візиті до Німеччини. Під час перебування делегація ознайомилася з діяльністю сміттєпереробного заводу, що розташований неподалік від м. Штутгарт. Вражаючим фактом є надзвичайно високий ступінь перероблення сміття (98%). Лише 2% потрапляє на полігони. У той же час в Україні утилізують всього 10 % відходів, а решту складують на полігонах і стихійних звалищах. Перевагою цього заводу є виробництво палива в процесі утилізації сміття. Технологічна схема представлена такими процесами: сортування – подрібнення – висушування – змішування – пресування. Несортоване сміття висипають на конвеєрну стрічку і за допомогою магніту відділяють металевий брухт. Сміття, яке залишилося, висушують і змішують з добавками (вугільний пил, вапно, каталізатори та ін.).

пелетиПісля цього утворену масу під дією високої температури і тиску спресовують у пелети. Завдяки доспаленню викидів концентрація забруднюючих речовин, які потрапляють в атмосферне повітря є мінімальною. Тепло і електроенергія, які утворюються на заводі під час спалювання пелет, частково використовують для промислових потреб і частково постачається комунальним підприємствам.

«Варто зазначити, що на території заводу неймовірно чисто. За час нашого перебування дороги, якими рухаються вантажівки, кілька разів прибиралися спеціальними машинами. Що стосується повітря, біля заводу взагалі не відчувається жодного неприємного запаху», – зазначила Тетяна Тимочко.

Маємо надію, що в найближчому майбутньому такий завод побудують і в Києві, й проблема накопичення побутових відходів поступово буде розв’язана.

Полігон ТПВIMG 2339

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи