Четвер 28 бер. 2024
Будь свідомим – не рубай ялинку!
26 груд. 2016

Багато років поспіль протягом грудня Всеукраїнська екологічна ліга проводить акцію «Збережи ялинку». Метою акції є екологічна просвіта громадян щодо наслідків масового вирубування новорічних дерев та формування у них почуття відповідальності за довкілля.
15697788 1275122402562907 2016022258549510051 nЗа даними Держлісагенства, щороку напередодні новорічних свят в Україні реалізують близько мільйона ялинок і сосен. До цієї цифри можна додати тисячі необлікованих дерев, що були зрубані браконьєрами.
Найбільше від вирубок напередодні свят страждають західні області України. Саме там хвойні дерева виконують головну роль у попередженні паводків, зсувів та селів, оскільки їхня коренева система утримує ґрунт та вологу.
Найсумнішим є те, що ялинки та сосни, які не були продані, залишаються покинутими на торгівельних майданчиках. Таким чином, спостерігається невідповідність попиту та пропозиції новорічних дерев, що призводить до нераціонального використання цінних лісових ресурсів.

У 2007 році Всеукраїнська екологічна ліга в рамках акції «Збережи ялинку» організувала збір новорічних дерев, які залишилися після свят, та передала їх у Київський зоопарк для виготовлення підстилок у вольєрах тварин.
15665438 1275122669229547 2184196647420125538 nБагато хто купує штучні ялинки замість живих дерев, оскільки це допомагає зберегти ліс та сімейні кошти. Проте, не варто забувати, що у нашій країні немає налагодженої системи переробки пластику, тому штучні дерева врешті-решт перетворяться на відходи. До того ж, штучні ялинки можуть містити токсичні речовини, оскільки виробники не зобов’язані до сертифікації товару.
Розумною альтернативою можуть бути хвойні дерева у горщиках, які навесні можна висадити у ґрунт. Прикрасити оселю також допоможуть зимові композицї з ялинкових гілок.

Нещодавно мешканці Києва мали змогу відвідати майстер-клас «Замість ялинки – зимовий букет», який провела Всеукраїнська дитяча спілка «Екологічна варта» спільно з Всеукраїнською екологічною лігою.
У світовій практиці є багато прикладів раціонального поводження з новорічними деревами. Наприклад, мешканець одного канадського містечка після свят збирає у сусідів ялинки та годує ними оленів на своїй фермі. Також, зрубані ялинки можна подрібнювати та використовувати як добриво.
Всеукраїнська екологічна ліга закликає всіх громадян долучитися до акції «Збережи ялинку».

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи