П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

14 грудня – День ліквідатора аварії на ЧАЕС
14 груд. 2016

 DSC6083

Сьогодні, 14 грудня, в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. У цей день ми  вклоняємося перед мужністю, самовідданістю та високим професіоналізмом ліквідаторів. Не дивлячись на відсутність обладнання, інструкцій та досвіду вони робили все, що від них залежало і віддали своє здоров’я та життя заради життів мільйонів інших громадян.

У цей день народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Олег Недава та голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко відвідали м. Миколаївку (Донецька область), де зустрілися з ліквідаторами та привітали їх. Загиблі учасники ліквідації були вшановані хвилиною мовчання.

 DSC6088Олег Недава звернувся до ліквідаторів зі словами поваги та вдячності за їхній подвиг. Він зазначив, що питання ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС постійно підіймається на засіданнях Комітету. Проте, кошти, які держава всі ці роки витрачає на подолання наслідків аварії могли бути спрямовані на розвиток країни та альтернативної енергетики зокрема.  Олег Анатолійович  зауважив, що найкращим виявом поваги держави буде прийняття такої енергетичної стратегії України, яка буде спрямована на розвиток альтернативних видів енергетики, максимальне задіяння вітчизняного науково-технічного і промислового потенціалу у цій сфері та поступове виведення з експлуатації АЕС.

Народний депутат України також акцентував увагу на питанні поводження з ядерними відходами, яке детально розглядалося на Національному форумі «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології».

Тетяна Тимочко зазначила, що цього року виповнилося 30 років з дня найтрагічнішої в історії ядерної аварії. Не дивлячись на масштаби та наслідки катастрофи, в Україні продовжують працювати атомні електростанції. При цьому, кошти Державного фонду поводження з радіоактивними відходами були розтрачені попереднім Урядом, тому навіть у разі вирішення припинити роботу АЕС, фінансові ресурси на це відсутні. 

Вона зауважила, що хоча зараз у Зоні відчуження вирує дике життя, проблема радіоактивного забруднення нікуди не зникла. Особливу небезпеку тепер і в майбутньому становлять «довгоживучі» радіонукліди, викинуті в результаті аварії на Чорнобильській АЕС: Sr90 (період піврозпаду 29 років), Cs137 (30 років), Pu239 (24 000 років) та ізотопи деяких інших трансуранових елементів.  Саме тому необхідно з обережністю підходити до питання господарського використання забруднених територій, попередньо провести ґрунтовні дослідження та вивчити усі можливі ризики.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи