П'ятниця 29 бер. 2024
Санаторій у Хмельницькій області порушує природоохоронне законодавство
10 бер. 2016

Ще у квітні 2015 року Всеукраїнська екологічна ліга зверталася до Хмельницької обласної державної адміністрації щодо надмірної експлуатації Збручанського родовища мінеральних вод. Зокрема, на його території розміщено 6 санаторно-курортних закладів. Особливу проблему становлять свердловини, які деякі санаторії незаконно пробурюють порушуючи Кодекс України «Про надра», Закон України «Про курорти» та інші нормативно-правові документи. Така діяльність призводить до надмірного використання мінеральних вод та їхнього вичерпання. Загалом обсяги неконтрольованого водовідбору з незаконно пробурених свердловин у зоні формування родовища становлять понад 500 м3/добу.

У відповідь на наше звернення директор департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької ОДА повідомив, що санаторій «Перлина Поділля» грубо порушує природоохоронне законодавство, зокрема незаконно скидає стічні води у р. Збруч, перевищує ліміти на спеціальне водокористування, а частина приміщень збудовано на території водозахисної зони. Крім цього, без отримання необхідних дозволів була пробурена розвідувально-експлуатаційна свердловина з метою забезпечення санаторію мінеральною водою.

Орієнтовний розмір збитків державі сягає 400 000 гривень лише за 2015 рік.

Департамент екології та природних ресурсів Хмельницької ОДА має намір звернутися до центрального апарату Державної екологічної інспекції України для перевірки санаторію «Перлина Поділля», оскільки начальник ДЕІ у Хмельницькій області є батьком засновників цього санаторію і є ймовірність його причетності до покривання зазначених порушень.

Лист директора департаменту екології Хмельницької ОДА

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи