Версія для друку
Відбулися громадські слухання з приводу діяльності «Роза-хутро»
12 серп. 2015

IMG 730111 серпня 2015 року за ініціативи мешканців селища Жовтневе відбулися громадські слухання щодо діяльності ДП «Роза-хутро» та його впливу на навколишнє середовище. На заході розглядалися екологічні наслідки роботи підприємства, зокрема: шум та викиди забруднюючих речовин.

У слуханнях взяли участь: Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги, Юрій Левченко, народний депутат України, Сергій Салата, начальник управління екологічного моніторингу та атмосферного повітря Міністерства екології та природних ресурсів України, Таміла Долгачова, головний інженер ДП «Роза-хутро», Володимир Загривенко, голова ініціативної групи селища Жовтневе та мешканці цього селища. Загалом були присутні 323 людини.

Думку місцевих мешканців представляв Володимир Загривенко, який розповів, що у листопаді 2014 року мешканці селища Жовтневе відчули жахливий сморід, причиною якого стала діяльність підприємства «Роза-хутро». Крім цього жителів турбує виробничий шум та часточки штучного хутра, які наявні у повітрі. Згодом у деяких людей почало спостерігатися погане самопочуття, зокрема: алергічні реакції, ускладнення до респіраторних захворювань, подразнення слизової оболонки тощо.

Таміла Долгачова у своїй доповіді представила основні етапи технологічного процесу вироблення штучного хутра, та визнала, що проблеми з високим рівнем шуму дійсно існують, проте наразі вони вирішуються.

Тетяна Тимочко зазначила, що на засіданні не було представників районної державної адміністрації, що черговий раз підтвердило байдужість влади до проблем населення. Крім цього безвідповідальними були дії контролюючих державних органів, які не визнали порушення природоохоронного законодавства і не здійснили відповідних заходів для їхнього усунення. Це є не тільки порушення прав громадян на чисте довкілля, але й нехтування своїми службовими обов’язками, тим більше, що їхня зарплатня виплачується з податків населення, у тому числі й мешканців селища Жовтневого.

Тетяна Валентинівна зауважила, що крім вимоги закрити підприємство громадськість буде домагатися його модернізації, зокрема використання звукоізолюючих матеріалів у приміщеннях, в яких є джерела шуму та встановлення фільтрів з вищим ступенем очищення.

IMG 7304На засіданні було ухвалено такі рішення:

1. Звернутися до Першого заступника директора – начальника управління екології та природних ресурсів з вимогою не надавати дозвіл на роботу ДП «Роза-хутро».

2. Взяти підфакельну пробу атмосферного повітря за участі незалежної екологічної експертизи та у присутності активістів.

3. Звернутися до головного управління Держсанепідемслужби м. Києва з оскарженням рішення про віднесення ДП «Роза-хутро» до V класу за санітарною класифікацією.

4. Залучити журналістів для проведення журналістського розслідування.

5. Звернутися до КМДА зі скаргою на бездіяльність керівників Святошинської районної державної адміністрації.

6. Звернутися до КМДА з вимогою надати прилеглим до ДП «Роза-хутро» районам статус житлової зони.

7. Створити Громадську раду селища Жовтневе.