Версія для друку
НЕЗАКОННЕ НАМИВАННЯ ПІСКУ, ВИРУБКА ДЕРЕВ ТА ПРИВАТНІ ЗАБУДОВИ – НОВІ ЗАГРОЗИ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ СТОЛИЦІ
12 вер. 2014

P1010049 для сайтаПриродоохоронці зафіксували системні порушення заповідного режиму у Національному природному парку «Голосіївський». Нині столичний парк вважається найбільшим об’єктом природно-заповідного фонду, збудованого в межах українських мегаполісів.

У рамках проведеного рейду на території Національного природного парку «Голосіївський» Всеукраїнська екологічна ліга спільно з Київським еколого-культурним центром та Спілкою порятунку Голосієва зафіксували такі порушення режиму заповідності: місця незаконного намивання піску, господарська та приватна забудова, вирубка дерев, стихійні звалища побутового сміття, необлаштовані місця відпочинку та витоптування заповідних ділянок.

Незаконне природокористування на території парку «Голосіївський» знищує природні екосистеми та створює небезпеку для місцевих Червонокнижних видів, що є грубими порушеннями режиму заповідності:

Незаконне видобування піску призводить до осипання берегів та зміни режиму річки. Руйнування берегової зони зумовлюють підтоплення, що вкрай негативно впливає на стан заповідної території.

Браконьєрські вирубки лісів зменшують площу зелених насаджень, які виконують важливу функцію очищення повітря та насичення його киснем, що особливо актуально для такого густонаселеного міста як Київ.

Стихійні звалища побутового сміття є сумним наслідком неорганізованої рекреаційної діяльності у парку «Голосіївський». Численні відвідувачі викидають сміття у непризначених місцях через відсутність сміттєбаків та низьку екологічну обізнаність щодо поводження на заповідній території.

Варто зазначити, що 27 березня поточного року Київська природоохоронна прокуратура порушила кримінальну справу проти добувачів піску. Проте через півроку порушники продовжили свою незаконну діяльність.

Всеукраїнська екологічна ліга наголошує на терміновому вирішені вищезазначених проблем, щоб запобігти знищенню цінних екосистем та рідкісних видів природно-заповідного фонду Києва.

P9120078

 

Довідково:

Національний природний парк «Голосіївський» створено відповідно до Указу Президента України від 27 серпня 2007 року № 794 на території м. Києва загальною площею 4525,52 га. У складі рослинного покриву парку виявлено багато рідкісних видів, які охороняють на різних рівнях — міжнародному, державному та регіональному. На території парку виявлено 1 вид рослин з Європейського Червоного списку, 5 видів з Додатку І Бернської конвенції, 17 видів – з  Червоної книги України, а також 7 видів хребетних тварин з Червоної книги України.

Усього в Україні налічується понад 40 національних природних парків. На жаль, у більшості цих парків держава не запобігає системним порушенням режиму заповідності.