Четвер 18 квіт. 2024
Засідання круглого столу «Дністер –територія співпраці»
20 серп. 2014

За активної участі представників Кам'янець-Подільської міської організації Всеукраїнської екологічної ліги та екологічної комісії громадської ради при Кам'янець-Подільській міськраді був проведений круглий стіл «Дністер – територія співпраці», приурочений до Дня Дністра.

Засідання круглого столу відбулося 14 липня 2014 року у приміщенні Національного університету імені Івана Огієнка.

У засіданні взяли участь працівники НПП "Подільські Товтри", викладачі природничого факультету Національного університету імені Івана Огієнка, представники департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької облдержадміністрації, Кам'янець-Подільської райдержадміністрації, управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, науковці.

На початку засідання Директор НПП «Подільські Товтри» Гасюк Леонтій Семенович виокремив проблеми забруднення територій в межах басейну р. Дністер та вказав на зміну кількості та якості рибних ресурсів, наявність самовільних смітників, відходів та підкреслив невідповідність поведінки рекреантів засадам екоетичного відпочинку.

Співробітник НПП «Подільські Товтри» Любінська Л.Г. (д.б.н., професор) розповіла про флористичне різноманіття прибережноводної і водної зон, вказала на процеси трансформації, зумовлені діяльностю людини у водоохоронній зоні та на водному плесі, вказала напрямки моніторингу та управління для збереження і відновлення природного середовища та рослинного покриву на берегах та притоках р. Дністер.

Географічні та геологічні особливості басейну р. Дністер в ретроспективі та у сучасності описав доцент Національного університету імені Івана Огієнка Касіяник І.П. (к.г.н.). Він розповів про те, якою була річка Дністер на початку свого формування та як з часом вона змінила своє русло. Він показав вплив людини на стан річки.

Про фауну Середнього Дністра доповіли доцент Національного університету імені Івана Огієнка Тарасенко М.О. (к.г.н.) та старший науковий співробітник НПП «Подільські Товтри» Дребет М.В. Вони продемонстрували презентацію про видове різноманіття комах, риб, амфібій, рептилій, птахів та ссавців та висвітлили проблеми, які викликані антропогенним впливом.

Результати моніторингу водного середовища представила голова Кам'янець- Подільської міської організації Всеукраїнської екологічної ліги Кучинська О.П. Вона зауважила, що хімічний склад, фізичні властивості води р. Дністер та її приток не завжди відповідають нормативам, що вказує на антропогенне забруднення.

На основі пропозицій учасників круглого столу було ухвалено Резолюцію (додається).

Документи

1) Повний текст та резолюція

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи