П'ятниця 29 бер. 2024
На Львівщині зупинили автомобілі, що вивозять з України небезпечний вантаж
18 вер. 2013

Зупинка небезпечного вантажу становить загрозу для довкілля та мешканців Кам’янка-Бузького району.

Всеукраїнська екологічна ліга стурбована ситуацією, що склалася з вивезенням небезпечних відходів виробництва Горлівського хімічного заводу з території України до одного зі спеціалізованих підприємств на території Європи.

На цей час машини з небезпечним вантажем, які зупинили на території Львівської області, створюють небезпеку виникнення аварійної ситуації, що може завдати непоправної шкоди життю та здоров’ю місцевого населення, оскільки речовина, яку перевозять – мононітрохлорбензол – є отруйною, один її міліграм миттєво вбиває людину.

Мононітрохлорбензол – віднесено до першого класу небезпеки. Його недаремно називають «кров’яною отрутою». Один міліграм мононітрохлорбензолу у разі потрапляння до організму людини через органи дихання і поверхню шкіри спричинює смерть. Він окиснює гемоглобін у крові до метгемоглобіну, уражає кровотворні органи – печінку, селезінку, кістковий мозок. Якщо не провести вчасно його дезактивацію, наслідки можуть бути тяжкими не лише для довкілля, а й для здоров’я людей.

У разі підвищення температури повітря мононітрохлорбензол починає активно випаровуватися і дуже швидко абсорбується в ґрунті, повітрі та воді.

Зупинка небезпечного вантажу в смт. Запитів (Кам’янка-Бузький район, Львівська область) становить загрозу для довкілля та мешканців прилеглих територій.

ВЕЛ звернулася до Генпрокуратури з проханням втрутитися у ситуацію та перевірити законність дій працівників митної служби України, які зупинили машини з небезпечними вантажем та сприяти терміновому вивезенню мононітрохлорбензолу за межі території України.

Текст звернення

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи