Вівторок 19 бер. 2024
Бджілка-трудівниця у небезпеці!

ЧаплинкаЗа останні два місяці до Всеукраїнської екологічної ліги неодноразово зверталися жителі з різних куточків України щодо проблеми масової загибелі бджіл.

У с. Чаплинка ( Черкаська область, Лисянський район) на приватних пасіках масово почали гинути бджоли. Така ситуація склалась і в прилеглих селах:  Шушківка та Косяківка. Виявилося, що ТОВ «НВФ «Урожай»» обробляв поля ріпаку пестицидами, зокрема, інсектицидом Нурелл Д. Препарат належить до 1 класу небезпеки для бджіл. Підприємство не повідомило власників пасік про проведення обробки полів, тим самим порушивши пункт 7 «Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл». Власники пасіки замовили експертизу,  за результатами якої було встановлено наявність складової використаного ТОВ «НВФ «Урожай»» препарату Нурел-Д у пробах бджіл і ріпака.вулики

Обурливим фактом є те, що власником ТОВ «НВФ «Урожай»» є компанія «Миронівський хлібопродукт».  Останніми роками від діяльності підприємств, що входять до її складу страждають багато людей та природа. Наприклад, ПрАТ «Миронівська птахофабрика»  (м. Канів,  Черкаська область), викидає в атмосферу 14,8% забруднюючих речовин. На Канівщині для потреб «Нашої ряби» з глибини понад 100 м щодня видобувають тисячі кубометрів артезіанської води.

Всеукраїнська екологічна ліга планує провести круглий стіл для обговорення проблеми вимирання популяції бджіл та використання пестицидів під час збору нектарину та пилку бджолами. Крім того, Всеукраїнська екологічна ліга надасть юридичний супровід власникам пасік для боротьби за свої права.

Звернення додається.

Звернення щодо вимирання бджіл

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи