Четвер 28 бер. 2024
Бізнес «підклав свиню» жителями смт. Білики

svinki druzhno idut

Мешканці смт Білики потерпають від смороду свиноферми. У 2011 році у Біликах (Кобеляцький район Полтавської області) ввели в експлуатацію свинокомплекс на 54 тисячі свиней. 

Забруднення відходами свиноферми вже вплинуло на якість ґрунту, води, повітря та на здоров’я людей. Відходи зберігаються у величезних лагунах, звідки потрапляють у підземні та поверхневі води. Крім того, в атмосферу викидаються шкідливі гази, що призводять до поширення неприємного запаху, утворення атмосферного аерозолю, підвищення концентрації парникових газів в атмосфері.

Відбувається забруднення поверхневих вод азотом, фосфором, що завдає шкоди водно-болотним угіддям та прибережним  екосистемам. До підземних вод просочилися нітрати, що знизило якість питної води. Зменшилась родючість ґрунтів та скоротилася кількість земель, придатних для ведення сільського господарства.

Нещодавно Держекоінспекція подала позов до Господарського суду щодо стягнення з ТОВ «Сільські традиції» 3,63 мільйонів грн за несанкціоноване скидання гноївки на землі селищної ради. Також свинокомплекс було зобов’язано прибрати гноївку з місць її несанкціонованого складання.

У свою чергу ТОВ «Сільські традиції» подало позов до Октябрського районного суду Полтави щодо відшкодування матеріальної шкоди, начебто завданої спільно кількома мітингувальниками, які пікетували підприємство в Біликах протягом тривалого часу. Генеральний директор ТОВ «Сільські традиції» Юрій Грушевський у заяві до суду повідомив, що група мітингувальників із серпня 2016 року блокувала під’їзні шляхи до території свинокомплексу, унеможливила завезення на свинокомплекс кормів для тварин, що призвело до гибелі частини поголів’я, а також своєю діяльністю призвела до збитків унаслідок втрати приросту ваги. Громадські активісти впевнені, що у ситуації, що склалася, винна місцева та обласна влада, яка допустила діяльність свинокомплексу без відповідних очисних споруд.

Всеукраїська екологічна ліга вимагає закриття ТО«ѳльські традиції» та повністю вивезти всіх тварин і прибрати їх відходи з території смт Білики. Крім того, необхідно відшкодувати шкоду заподіяну здоров’ю людей та навколишньому середовищу. 

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи