П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

У ЖК «Комфорттаун» скаржаться на сусідство промислового підприємства

Протягом року мешканці Києва, що проживають на вул. Регенераторній, 4а, дуже потерпають від сусідства з промисловою зоною. ПрАТ "Фанплит", що виготовляє ДСП, фанеру та МДФ, знаходиться від житлових будинків на відстані 220 метрів. Громада скаржиться, що, коли дме південно-східний вітер з боку заводу, всі відчувають їдкий запах, а також чують постійний гул. У мешканців з’явилися такі проблеми зі здоров’ям, як загострення алергії, сльозоточивість, першіння в горлі. Населення зверталося до багатьох інстанцій, проте отримувало лише відписки про відсутність порушень. Оскільки ПрАТ "Фанплит" входить до групи підприємств з найвищим ступенем ризику для навколишнього середовища, мешканці житлового комплексу «Комфорттаун» дуже стурбовані.

BFFНа заводі є приблизно 90 джерел викидів; обсяг виходу забруднюючих речовин в атмосферу становить приблизно 74,3 т на рік. У своїй технології ПрАТ «Фанплит» використовує формальдегід, що склеює після сушіння шпони, формуючи пачки, де почергово вкладаються непроклеєні та проклеєні пласти шпону. Фанери склеюють на пресах при температурі 115–135 °С.  Формальдегід (або метаналь) – забруднювач, викиди якого залежать від температури просушування продукції. Ця речовина негативно впливає на здоров’я людей, оскільки спричинює дегенеративні процеси в легенях, подразнює шкіру. Під час роботи з ним для індивідуального захисту потрібно застосовувати фільтрувальний промисловий протигаз марки А та герметичні захисні окуляри.

Проте, незважаючи на викладене, є один момент – межа санітарно-захисної зони. Виникає питання: хто і чому порушив її? Адже ПрАТ «Фанплит» не порушував норм і нічого не можуть зробити з тим, що забудовник звів житловий комплекс ближче до них? Відповідно до Наказу Міністерства охорони здоров'я України від 19.06.1996 № 173, відстань від виробництва з обробки деревини до житлової забудови (санітарно-захисна зона) має становити 300 метрів.

Всеукраїнська екологічна ліга прагне допомогти розв’язати конфлікт між мешканцями житлового комлексу «Комфорттаун» та заводом «Фанплит», який функціонує вже 108 років. 

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи