П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

Знищується берегова лінія Азовського моря

DSCF1906За останні роки спостерігається інтенсивна ерозія прибережних смуг Азовського моря, особливо у Приазовському та Приморському районах Запорізької області.

Головною причиною цього є ігнорування вимог природоохоронного законодавства та сільськогосподарське використання прибережних смуг. Розорення ґрунту з використанням важкої техніки та висаджування рослин з поверхневою та слабкою кореневою системою (наприклад пшениці) зумовлюють руйнування та осипання схилів у воду. Ситуацію погіршують випадки незаконного будівництва на берегах, а також намив або вивезення піску. Необґрунтоване та безсистемне розміщення хвилерізів також посилює ерозію прибережної смуги.

DSCF1888За останні 2 роки берегова лінія біля с. Ігорівка скоротилася приблизно на 8 метрів і в море за цей час осипалася ділянка землі площею 16 га.

Зазначені процеси призводять до того, що у прибережні води потрапляє велика кількість глини. Такі глиняні зависі є небезпечними для гідробіонтів, зокрема риб’ячі зябра швидко забиваються дрібними частками ґрунту, втрачаючи здатність до фільтрації. Це є однією з причин заморів риб, крім цього глиняні часточки осідають на рослинах і перешкоджають фотосинтезу.

Розв’язати цю проблему можна шляхом дотримання заборони на господарське використання та забудову прибережних смуг, а також укріпленням берегів за допомогою висадження багаторічних зелених насаджень.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи