Четвер 18 квіт. 2024
Рось: хто захистить річки України?

IMG 5561До Всеукраїнської екологічної ліги звернулися жителі селища Стеблів Черкаської області та повідомили, що 27 червня 2014 року вантажні автомобілі сільськогосподарського підприємства «Агрофірма Корсунь» вивантажили тверді будівельні відходи на ґрунтовій дорозі поряд з річкою Рось.

Як стало відомо, зазначені відходи є залишками розібраного старого складу та містять невідомі хімічні речовини, які подразнюють слизові оболонки очей, носа та горла, а через деякий час виникає легке запаморочення та нудота. Є велика загроза того, що будівельні матеріали були забруднені небезпечними відходами, які зберігались на складі. З огляду на значну небезпеку для навколишнього природного середовища і здоров’я людини, такі відходи, а також забруднені залишки обладнання та будівельні матеріали потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними.

За інформацією активістів Корсунь-Шевченківського районного осередку Всеукраїнської екологічної ліги, особливу загрозу переміщення небезпечних відходів становить саме для річки Рось, адже перший дощ змив би отруйні речовини в її русло.

IMG 5563На вимогу громадських екологів на місце події виїхав екологічний інспектор. Було складено акт обстеження території та протокол про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення з накладенням на відповідальну особу штрафу в розмірі 1360 грн.

28 червня 2014 року на місці події побувала комісія у складі голови Корсунь-Шевченківської райдержадміністрації Зуєнка В. Л., екологічного інспектора Пустільника П. Т., головного спеціаліста Канівського міжрайонного управління державної санітарно-епідеміологічної служби в Черкаській області Охріменка П. В., інженера-гідротехніка Басейнового управління водних ресурсів Росі Крата М. М., голови Корсунь-Шевченківського районного осередку Всеукраїнської екологічної ліги Майдаченка О. С., завідувача сектором з питань цивільного захисту, оборонної і мобілізаційної роботи, запобігання та виявлення корупції апарату райдержадміністрації Устенка С. В., головного інженера комунального підприємства «Водоканал» Берези В. І. та інших.

IMG 5564За результатами роботи і висновками комісії було вжито заходів  – стихійне звалище забруднених небезпечними речовинами будівельних відходів було перевезено в інше місце (на полі між селами Стеблево та Селище).

Заступник директора сільськогосподарського підприємства «Агрофірма Корсунь» показав комісії місце захоронення відходів та запевнив, що буде проведено їх нейтралізацію та дезактивацію шляхом використання води і спеціальних хімічних розчинів, а згодом – рекультивацію ґрунту.

Голова Корсунь-Шевченківського районного осередку Всеукраїнської екологічної ліги Майдаченко О. С. зазначив, що дії керівництва агрофірми, спрямовані на усунення правопорушення, жодним чином не звільняють її від відповідальності за скоєний злочин проти Природи.

IMG 5571Рішенням Черкаської обласної ради від 11 серпня 2006 р. № 4-4/V було затверджено Обласну програму утилізації непридатних, заборонених до використання та невідомих пестицидів, в якій передбачалась ліквідація пестицидів на території області, але старі приміщення хімічних складів, що буквально роками вбирали в себе отруйні речовини, залишаються джерелом екологічної небезпеки та проблемою загальнодержавного масштабу.

Члени комісії відібрали проби ґрунту, води та будівельних відходів для проведення лабораторних досліджень. Якщо аналіз виявить в них небезпечні елементи чи сполуки, то проти забруднювачів довкілля буде розпочато кримінальне провадження.

IMG 5574Експерти Всеукраїнської екологічної ліги надали правову оцінку зазначеній події.

Статтею 51 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» встановленоекологічні вимоги до розміщення, проектування, будівництва, реконструкції, введення в дію та експлуатації підприємств, споруд та інших об’єктів. Зокрема, відповідно до частини 2 цієї статті підприємства, установи та організації, діяльність яких пов’язана зі шкідливим впливом на навколишнє  природне середовище, незалежно від часу введення їх у дію мають бути обладнані спорудами, устаткуванням і пристроями для очищення викидів і скидів або їх знешкодження, зменшення впливу шкідливих факторів, а також приладами контролю за кількістю і складом забруднюючих речовин та за характеристиками шкідливих чинників. Частиною 3 статті 51 Закону передбачено також, що проекти господарської та іншої діяльності повинні мати матеріали оцінки її впливу на навколишнє природне середовище і здоров’я людей.

IMG 5575Згідно зі статтею 79 Водного кодексу України Рось належить до середніх річок, оскільки площа її басейну становить12 575 км2. Враховуючи положення статті 60 Земельного кодексу України для середніх річок, прибережну захисну смугу встановлюють по берегах річок та навколо водойм вздовж урізу води (у меженний період) завширшки 50 м. Земельним кодексом передбачено також, що у разі, якщо  крутизна схилів перевищує три градуси, мінімальна ширина прибережної захисної смуги подвоюється.

Матеріали звернення (фото з місця події), свідчать, що забруднені будівельні відходи правопорушники розмістили в межах прибережної захисної смуги річки Рось, яка встановлюється законодавством для охорони поверхневих водних об’єктів від забруднення, засмічення та збереження їх водності.

IMG 5576Статтею 61 Земельного кодексу України та статтею 89 Водного кодексу України встановленообмеження у використанні земельних ділянок прибережних захисних смуг уздовж річок. Так, заборонено розорювання земель (крім підготовки ґрунту для залуження і залісення), влаштування звалищ сміття, гноєсховищ, накопичувачів рідких і твердих відходів виробництва, кладовищ, скотомогильників, полів фільтрації та ін.

Стаття 17 Закону України «Про відходи» зобов’язує суб’єктів господарювання не допускати зберігання та видалення відходів у несанкціонованих місцях чи об’єктах, визначати склад і властивості відходів, що утворюються, а також ступінь їх небезпечності для навколишнього природного середовища та здоров’я людини.

IMG 5578Експерти Всеукраїнської екологічної ліги зробили висновок, що сільськогосподарське підприємство «Агрофірма Корсунь» своїми діями порушило чинне законодавство з охорони природного середовища, земель та вод.

Завдячуючи небайдужій і активній позиції громадських екологів, оперативній реакції місцевої влади цього разу Рось вдалося врятувати. Але подібні випадки відбуваються по всій Україні.

IMG 5579З огляду на зазначене, Всеукраїнська екологічна ліга буде ініціювати запровадження спеціальної державної програми щодо обліку та утилізації забрудненої тари та упаковки, складських приміщень, залишків обладнання, які є небезпечними для довкілля.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи