Версія для друку
«Біонік-хілл» – «Силіконова долина» в зелених легенях Біличанського лісу

Агеєва Вероніка, голова Громадського комітету за збереження Біличанського лісу, м. Київ

Громадський комітет за збереження природного комплексу «Біличанський ліс» вважає проект забудови Біличанського лісу технополісом «Біонік-хілл» корупційним.

26 березня 2013 року відбулася розширена нарада активу Громадського комітету за збереження Біличанського лісу. Основним питанням для розгляду була інформація Тетяни Меліхової «Прийдіть і захистіть Біличанський ліс від дерибану», опублікована на сайті «Gazeta.UA» 22 березня 2013 року (http://gazeta.ua/ru/blog/36570/prijdit-i-zahistit-bilichanskij-lis-vid-deribanu). В повідомленні йдеться про те, що профільна екологічна комісія Київради схвалила проект майбутнього рішення Київради про забудову 147 гектарів Біличанського лісу технополісом «Біонік-хілл» і рекомендувала розглянути його на найближчій сесії Київради.

«Органічна єдність» військової бази артилерійських складів Коцюбинського з природою Біличанського лісу збереглась і після їх закриття «Органічна єдність» військової бази артилерійських складів Коцюбинського з природою Біличанського лісу збереглась і після їх закриття

 

З доповіддю про хід процесу створення Національного природного парку «Біличанський ліс» і про його зв’язок з інвестиційним проектом «Біонік-хілл» виступила голова Громадського комітету за збереження Біличанського лісу Вероніка Агеєва. Вона повідомила, що в той час, як проект Указу про створення Національного природного парку «Біличанський ліс» більше року затримується в центральних органах виконавчої влади і Адміністрації Президента, проект «Біонік-хілл» проштовхується випереджаючими темпами. При цьому широко рекламується привабливість житла та бізнесу в оточенні чудової природи і замовчується те, які екологічні наслідки матиме розміщення та експлуатація житлового масиву з виробничим та офісним комплексом і навчальними закладами для цієї ж природи.

Стан міських лісів «Зеленого кільця» Києва наочно демонструє, що поблизу житлових масивів природні комплекси зазнають потужного антропогенного тиску, їхнє біорізноманіття збіднюється, біоценози деградують. Влада намагається контролювати цей процес шляхом створення «буферних парків», що на практиці стає унормуванням деградації природи.

Територія, прилегла до артилерійських складів у Біличанському лісі, весь час була забороненою зоною й досі залишається найкраще збереженою частиною лісового масиву.

Будь-які офіційні дані про те, як вплине на природний комплекс Біличанського лісу будівництво у його центрі 35-тисячного мікрорайону з житлово-офісно-виробничим комплексом, соціальною інфраструктурою і навчальними закладами, з під’їзними шляхами до нього і «буферними парками» деградованої природи, відсутні. Але про те, яким буде це навантаження, неважко здогадатись. Фактично, вплив «Біонік-хіллу» на природу вийде далеко за межі 147-гектарного будівельного майданчика.

З 2007 року Громадський комітет за збереження Біличанського лісу і широкі кола громадськості (у 2007 році – звернення 3619 громадян, у 2012 році – вже 14 тисяч!) неодноразово зверталися до всіх рівнів влади, починаючи від Київради і закінчуючи Адміністрацією Президента України, з вимогою визнати стратегічний пріоритет природного комплексу Біличанський ліс, захистити його високим природоохоронним статусом Національного природного парку, і лише після цього розглядати можливість реалізації будь-яких інших проектів на цій природоохоронній території та прилеглих до неї землях з погляду їх нешкідливості для природи.

Запровадження на території природного комплексу Біличанський ліс інвест-проекту «Біонік-хілл» стало черговим зразком корупції державного апарату України.

  1. Введення в оману інвесторів
  2. Введення в оману громадськості
  3. Введення в оману органів державної влади
  4. Приховування впливу проекту «Біонік-хілл»на довкілля
  5. Блокування процесу створення Національного природного парку з метою випереджаючого розграбування земель, які очікують на природоохоронний статус

Під виглядом технопарку інвесторам намагаються продати казкове довкілля майбутнього Національного природного парку. Та воно є чудовим саме зараз, поки тут є недоторканний комплекс природи. А що відбудеться з природним комплексом після того, як його забудують:частково – «Біонік-хіллом», частково – Коцюбинським, частково – Гостомелем, а ще – дрібними інвест-проектами, автодорогами та іншою природоруйнівною «інфраструктурою»? І чи будуть його залишки достатніми для створення Національного природного парку? Про це рекламні публікації потенційним інвесторам не розповідають.

Громадськості, яка вимагає зберегти цілісний природний комплекс, жодного разу не відмовлено! Навпаки, на словах всі посадовці й державні діячі тільки – «за»!

І Київрада, і Коцюбинська селищна рада, і Київська обласна рада прийняли відповідні рішення про надання Біличанському лісу природоохоронного статусу, хоча і бачать його кожен по-своєму. Деякі приватизатори та забудовники, у тому числі розробники інвест-проекту технопарку «Біонік-хілл», також підтримують створення Національного природного парку, але лише після того, як вони відірвуть від нього свій власний шматок території. Для цього підміняють ідею створення цілісного Національного природного парку «Біличанський ліс», призначеного зберегти конкретний природний комплекс для наступних поколінь, розширенням за рахунок пошматованих земель Біличанського лісу іншого, вже існуючого, Національного природного парку «Голосіївський». Цифра у звітах виходить справна, політичний рейтинг і доходи дерибанщиків при цьому зростуть, а що потім залишиться від природи – нікого, окрім наївної громадськості, не турбує.

У травні 2011 року Президент України поставив перед КМДА і Мінприроди України завдання, а коли виявилось, що цього недостатньо, 26 серпня видав офіційне доручення розширити НПП «Голосіївський».

Президент вимагав забезпечити підготовку та внесення в установленому порядку узгоджених пропозицій щодо розширення території Національного природного парку «Голосіївський» насамперед за рахунок земель регіональних ландшафтних парків «Дніпровські острови» та «Голосіївський», ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Козинський», ландшафтного заказника місцевого значення «Жуків острів» та комунального підприємства «Лісопаркове господарство «Конча-Заспа». Термін було визначено – до 1 грудня 2011 року.

Але чиновники – виконавці цього доручення не змогли погодити природоохоронний статус нових земель із землекористувачами та землевласниками… Можливість виконати доручення Президента і розширити НПП «Голосіївський» за рахунок територій, які залишаться після розграбування у північно-західній частині Києва природного комплексу Біличанський ліс, стала для них подарунком. А для переможного звіту чиновників форма, зміст і конфігурація утворених таким чином природоохоронних територій не має значення, головне – відрапортувати. Президент може бути буде задоволений: «одним пострілом двох зайців убито»: і національний технопарк «Біонік-хілл» створено, і доручення про розширення національного природного парку «Голосіївський» виконано. І навіть не підозрюватиме про трагічні наслідки цього «пострілу».

Громадське обговорення детального проекту території (ДПТ) технопарку «Біонік-хілл» проводили келійно, без інформування спеціалізованих екологічних об’єднань громадськості. Не були вони поінформовані й про дату розгляду ДПТ «Біонік-хіллу» на екологічній комісії Київради. Лише відсутністю гласності та серйозного обговорення у колах громадськості, компетентних щодо питань довкілля, можна пояснити появу в проспектах інвест-проекту «Біонік-хілл» твердження про те, що будівництво у серці досить-таки невеликого лісового масиву цілого мікрорайону з усією його інфра- і екзоструктурою не впливає на стан природного комплексу.

Київрада погодилась надати природоохоронний статус Біличанському лісу Рішенням № 651/7988 від 12 липня 2012 р. Якби Указ Президента після цього було видано у реальний термін (через 2–3 місяці) і Біличанський ліс вчасно отримав свій природоохоронний статус, – всі питання, пов’язані з інвестиційним проектом «Біонік-хілл» (у тому числі про землевідведення, про детальний план території, під’їзні автодороги через ліс) розглядались би і затверджувались у зовсім іншому, ніж це відбувається зараз, контексті: у природозахисному. Щоб цього не відбулося – проект природоохоронного Указу, який би мав захистити природний комплекс Біличанського лісу, спокійно лежить «під сукном» в очікуванні, поки інвестиційний проект «Біонік-хілл» виріже з беззахисної території Біличанського лісу все, що йому потрібно…. і з максимально можливим прибутком!

Учасники обговорення засудили методи, якими відбувається забудова природних комплексів і зелених зон столиці України міста Києва, визнали їх такими, що призводять до ліквідації цілісних природних систем і комплексів, до дисбалансу розвитку міста, поглиблення екологічної кризи, погіршення якості життя у Києві, і є пограбуванням майбутніх поколінь українців.

Громадський комітет звертається до Київради, Адміністрації Президента України, до всіх інших органів державного управління та місцевого самовря­дування з вимогою змінити пріоритети своєї діяльності і припинити розгляд будь-яких питань щодо забудови природного комплексу Біличанський ліс, у тому числі розгляд Детального планування території мікрорайону «Біонік-хілл», до тих пір, поки природна територія після відповідного Указу Президента України не отримає природоохоронний статус Національного природного парку. Лише тоді, коли проект детального планування території мікрорайону «Біонік-хілл» можна буде розглянути у контексті внутрішньої структури національного природного парку, в якому його пропонується розмістити – можна буде дати реальну оцінку запропонованому Детальному плану території (ДПТ).

А до того часу будь-яке рішення, винесене щодо проекту ДПТ «Біонік-хілл» (так само, як і щодо будь-якого іншого проекту стосовно Біличанського лісу), прийняте до затвердження природоохоронного статусу Біличанського лісу і внутрішнього зонування в проекті організації національного природного парку, стане злочином проти довкілля, проти матері-природи і проти майбутніх поколінь – злочином проти України» (витяг зі Звернення Громадського комітету за збереження Біличанського лісу).