П'ятниця 29 бер. 2024
Позиція Всеукраїнської екологічної ліги щодо запобігання руйнівним діям повеней і паводків в Карпатському регіоні України.

Всеукраїнська екологічна ліга стурбована катастрофічними наслідками паводків, що від 22 червня охопили чотири західні області України. Руйнівна вода зносила мости, розмивала дороги та топила будівлі. Мешканці багатьох населених пунктів залишилися відрізаними від цивілізації, а завдані збитки сягають кількох мільярдів гривень.

За даними синоптиків, за три дні на території Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької та Закарпатської областей випало до 70% місячної норми опадів.

Рівень впливу господарської діяльності на природне середовище настільки збільшився, що зворотний вплив зміненої природи на людей став загрозливо небезпечним.

На формування та проходження паводків у Карпатах, разом з причинами природного характеру, суттєвий вплив мають і техногенні чинники, перш за все наслідки господарської діяльності, насамперед водного, лісового і сільського господарства, а також прокладання ЛЕП, нафто- і газопроводів, влаштування кар’єрів і водозаборів у руслах річок.

 

Саме незбалансована господарська діяльність призводить до катастрофічних паводків і повеней.

Експерти Всеукраїнської екологічної ліги вважають, що найголовнішим чинником для дотримання природного водного балансу на гірських ріках є ліс.

Наявність природного лісу у гірській місцевості допомагає утримувати велику кількість вологи навіть за значних опадів. Утримана лісом волога вивільняється поступово й забезпечує гірським водотокам постійне живлення протягом року.

Метеорологи застерігають, що внаслідок змін клімату характер опадів змінився і став непередбачуваним. Найбільше від цього потерпають жителі гірських районів.

Ще у 2000-му році Всеукраїнська екологічна ліга провела в Ужгороді міжнародну конференцію «Шляхи розв’язання екологічних проблем Карпатського регіону в контексті спільної діяльності державних установ та громадських організацій», де були названі причини паводків 1998 року, серед яких:

  • знищення лісових масивів у Карпатах, зниження верхньої межі лісу з 1400 до 1200 метрів;
  • порушення крутосхилів у гірських районах, де формуються паводки;
  • погіршення санітарного стану лісів і зменшення їх водопоглинаючої функції;
  • не обґрунтоване видобування гравійно-піщаних матеріалів із русел річок;
  • порушення режиму господарювання у водоохоронних зонах та прибережних захисних смугах річок;
  • хаотична забудова прирічкових ділянок, розміщення будівель в заплавах гірських потоків;
  • затори у руслах річок, створені деревами, кореневищами, хмизом, що залишаються внаслідок незаконних вирубок, а також побутовими відходами;
  • невизначення в натурі меж водоохоронних зон і прибережних захисних смуг, як цього вимагає Водний кодекс України;
  • недостатня робота місцевих органів влади та засобів масової інформації щодо підвищення екологічної і загальної культури населення.

Всеукраїнська екологічна ліга наголошує на необхідності розроблення комплексу першочергових та перспективних заходів для запобігання руйнівним діям повеней і паводків в Карпатському регіоні України.

Першочергові заходи:

  1. Здійснити критичний аналіз нинішньої ситуації та ефективності попередніх рішень та пропозицій, з метою запобігання руйнівним діям повеней і паводків в Карпатському регіоні України.
  2. Розробити та впровадити заходи протипаводкового захисту, зокрема:

-       будівництво, реконструкція захисних укріплень та дамб;

-       будівництво протиповеневих та комплексних водосховищ;

-       планування відведення максимального стоку у спеціальні накопичувачі або природні пониження у рельєфі місцевості;

-       інженерна підготовка і впорядкування заплав для пропуску повеней;

-       реконструкція/створення систем зливової каналізації у населених пунктах та промислових зонах ймовірного затоплення.

  1. Визначити і винести в натуру межі прибережних захисних смуг та водоохоронних зон.
  2. Посилити адміністративну відповідальність за недотримання меж прибережних захисних смуг та водоохоронних зон.
  3. Встановити підвищені норми земельного податку для землекористувачів прибережних захисних смуг та водоохоронних зон.
  4. Здійснити перевірку на відповідність законодавству наданих дозволів на забудову в межах прибережних захисних смуг та водоохоронних зон.
  5. Зобов’язати фізичних та юридичних осіб в обов’язковому порядку укласти договір на вивезення відходів. Відсутність такого договору має передбачати значну адміністративну відповідальність.
  6. Здійснити перевірку діяльності лісгоспів Карпатського регіону на предмет виявлення незаконних рубок, а також рубок здійснених з порушенням правил та притягнення до відповідальності керівництва лісгоспів регіону.

Перспективні:

  1. Розробити та прийняти реалістичну державну Програму захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.
  2. На основі держпрограми мають бути розроблені басейнові, обласні, та місцеві програми із широким залученням наукових установ та громадських організацій.
  3. Розробити та прийняти державні програми розвитку лісового та водного господарства.
  4. Розробити та запровадити комплекс агролісомеліоративних протиповеневих заходів, зокрема щодо:

-       лісозбереження та лісовідновлення;

-       регулювання землекористування на заплавах та водозборах.

  1. Прийняти зміни до чинного законодавства щодо:

-          відшкодування державою та місцевими органами влади матеріальних збитків внаслідок паводків та інших надзвичайних ситуацій можливе лише за умови, що це майно було застраховане згідно з чинним законодавством;

-          посилення адміністративної відповідальності за забруднення, засмічення лісів, прибережних захисних смуг,

-          передбачити адміністративну відповідальність за відсутність договору на вивезення відходів;

-          передбачити кримінальну відповідальність за забруднення, засмічення лісів, прибережних захисних смуг відходами, що призвело до тяжких наслідків для здоров’я людей та довкілля.

-          передбачати відповідальність керівників місцевих органів влади, юридичних та фізичних осіб, за наявність несанкціонованих сміттєзвалищ на підпорядкованій території.

-       запровадження заходів економічного стимулювання щодо переорієнтації господарського комплексу гірської частини регіону в бік розвитку екологічно безпечних видів діяльності, розширення рекреаційного використання лісів та збільшення площі природно-заповідних територій.

  1. Модернізувати автоматизовані інформаційно-вимірювальні системи гідрометеорологічних спостережень в регіоні.
  2. Створити єдину систему оповіщення населення, підприємств, установ та організацій щодо надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.
  3. Поліпшити матеріально-технічне забезпечення підрозділів ДСНС, оснащення їх сучасними засобами.
  4. Розробити та запровадити просвітницькі програми та інформаційні заходи для населення щодо охорони довкілля, поводження з відходами, збереження захисних дамб та інших споруд протиповеневого призначення.

 

Підготовлено експертами ВЕЛ 26.06.2020

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи