П'ятниця 29 бер. 2024
Будівництво житлового комплексу в небезпечній зоні
ZhK Manhattan city hod stroitelstva

У столиці триває будівництво житлового комплексу «Manhattan city», що розташований на перетині проспекту Перемоги, Повітрофлотського проспекту та вулиці Борщагівська.

Експерти Всеукраїнської екологічної ліги, разом з журналістами, досліджують питання дотримання природоохоронних вимог в процесі будівництва та можливі ризики для майбутніх мешканців житлового комплексу.

Слід зазначити, що не дивлячись на розвинену соціальну і комерційну інфраструктуру мікрорайону, місце розташування житлового комплексу є несприятливим для постійного та безпечного проживання людей.

Експерти Всеукраїнської екологічної ліги вказують на деякі ризики будівництва цього житлового комплексу та проживання в ньому:

по-перше, будівлі розташовані на перетині трьох потужних транспортних шляхів, що зумовлює високий рівень забруднення атмосферного повітря вихлопними газами, перевищення гранично допустимих концентрацій токсичних речовин і канцерогенів в атмосфері, утворення смогів. Це є серйозною загрозою для здоров’я населення, в першу чергу людей з захворюваннями органів дихання;

по-друге, будівництво здійснюється за несприятливих гідрологічних умов. Житловий комплекс розташований на місці протікання річки Либідь, де в неї впадає притока Скоморох (тепер ця річка тече у колекторі). Про наявність течії річок, високо рівня ґрунтових вод та нестабільність поверхні свідчить поява озера при будівництві котловану житлового комплексу. Розташування такої високої житлової забудови в цьому місці є небезпечним для майбутніх мешканців через нестабільність поверхні під впливом підземних і поверхневих вод. Будівництво також може негативно вплинути на природний стан підземних річок через забруднення їхніх вод стічними неочищеними водами від будівельних майданчиків, утворення ритвин, яруг та інших негативних форм рельєфу та призвести до неконтрольованих природних явищ;

по-третє, розташування житлових будинків в місці інтенсивного транспортного руху створює небезпеку шумового забруднення (сила звуку біля доріг коливається в межах 65 – 80 дБ, а біля будинків, розташованих на відстані 100 м, шум від транспорту досягає 57 – 65 дБ.). Шумовий фон знижує увагу людини, є сильним стресовим фактором і може спричинити не тільки порушення функціонування центральної нервової системи, а й деструктивні процеси в органах і тканинах людини. Він впливає на весь організм людини: пригнічує центральну нервову систему, викликає зміни пульсу, дихання, спричинює порушення обміну речовин, виникнення гіпертонії, серцево-судинних захворювань.

Всеукраїнська екологічна ліга закликає не порушувати природоохоронні вимоги та не створювати небезпечні умови для проживання населення Києва.