П'ятниця 19 квіт. 2024

Долучайтесь до акції ВЕЛ «Первоцвіт»

thJ_березня+0200Rбер.PMREET_пт.PMEETE
429931008 715066620814968 843910611145224530 nПервоцвіти – це група рослин, яка має понад 500 видів, більшість з яких занесена до Червоної книги України. Зривання цих ефемероїдів призводить до порушення стійкості природних екосистем та їх можливості до розмноження (зірвати трав’янисту рослину з трьома квітами означає знищити 45–60 насінин).
Продавати дикорослі рідкісні види рослин заборонено відповідно до ст. 9 Закону України «Про рослинний світ», Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» (ст. 88). У разі продажу «червонокнижних» рослин з порушника стягується компенсація за кожну рослину та накладається штраф.
430070129 715066727481624 4999028365131361742 nУпродовж багатьох років Всеукраїнська екологічна ліга проводить акцію «Первоцвіт» з метою привернення уваги до проблем охорони ранньоквітучих лісових рослин, оскільки щовесни внаслідок незаконного збирання та продажу знищуються тисячі первоцвітів.
В рамках акції активісти ВЕЛ здійснюють патрулювання з представниками правоохоронних органів по місцях продажу первоцвітів та проводять роз’яснювальну роботу серед населення.
Всеукраїнська екологічна ліга закликає не купувати первоцвіти на стихійних ринках та берегти природну спадщину нашої держави.
????З методичними матеріали щодо проведення акції можна ознайомитись за посиланням.
Діймо разом на захисті довкілля!
теги

Екопарк «Осокорки» у вогні

thJ_березня+0200Rбер.PMREET_ср.PMEETE
429910382 714045807583716 7461827514179144299 n5 березня приблизно о 17.00 у місці Києві на території екопарку «Осокорки» сталася пожежа, яка охопила близько 3 гектарів очерету та травʼяного покриву у заказниках «Осокорківські луки» та «озеро Тягле».
30 рятувальників за допомогою дронів, болотоходу та іншої спецтехніки гасили пожежу понад 7 годин. Спочатку вогнем охопило приблизно 500 кв м території, але згодом масштаби пожежі збільшилися. Ймовірна причина пожежі – навмисний підпал.
Представники громадської організації «Екопарк «Осокорки» повідомляють, що кілька днів тому невідомі написали їм з погрозою щодо підпалу. Активісти зазначили, що таким чином знищується все живе, щоб потім було легше розширювати забудову.
430782571 714045797583717 4929479523620211979 nОзера Небреж, Мартишів, Тягле, канали та гаї навколо них, і, головне, квітучі заплавні луки – останні залишки ландшафтних комплексів лівобережної заплави річки Дніпро, які в майже первісному стані в межах Києва збереглися лише на Осокорках. Ця місцевість служить домівкою багатьом представникам флори та фауни, занесених до Червоної книги України.
Окрім того, місцевість має і стратегічне значення. Поруч знаходяться сміттєспалювальний завод «Енергія», станція теплопостачання «Позняки», Бортницька станція аерації – екопарк суттєво зменшує техногенне навантаження на урбогеосистему. У 2023 році на узбережжі ландшафтного заказнику «Озеро Тягле» забудовники незаконно облаштували звалище будівельних відходів. Раніше велику площу цього озера засипали будівельним сміттям та почали прокладати через нього дорогу.
430774008 714047430916887 4729247233923252367 nГромадськість постійно веде боротьбу з безконтрольним вирубуванням зелених насаджень, незаконною забудовою у межах столиці, оскільки їхню важливість для мегаполісу важко переоцінити. Зелені насадження міст є природними фільтрами забруднень промисловими та побутовими відходами. Цим самим зелені насадження максимально оптимізують природне середовище міста, відтворюючи в ньому необхідні для життєдіяльності суспільства умови.
Забудова території екопарку «Осокорки» є незаконною та порушує природоохоронне законодавство, зокрема:
– порушення містобудівних умов та обмежень і норм Водного кодексу України. Восени 2017 року на березі озера Небреж на відстані 40 метрів від водної поверхні розпочалося будівництво трансформаторної підстанції 110/10 кВ для живлення електроенергією майбутніх новобудов. Будівництво даної підстанції 110/10 кВ грубо порушує містобудівні умови та обмеження і положення Водного кодексу України.
– невідповідність Генеральному плану міста. Найголовнішим документом, який регламентує те чи інше будівництво є Генеральний план міста. У відповідності з Генеральним планом міста Києва до 2020 року, затвердженим рішенням Київської міської ради No370/1804 від 28.03.2002 р., на території між озерами Мартишів, Небреж та Тягле має бути велика паркова зона.
– порушення щодо зони охоронюваного ландшафту. Згідно схеми меж зон охоронюваного ландшафту в місті Києві, місцевість навколо озер Мартишів, Небреж та Тягле входить до даної зони охоронюваного ландшафту. Згідно Розпорядження КМДА № 979 від 17.05.2002 р. на цій місцевості забороняється проведення земляних, будівельних робіт без дозволу управління охорони пам’яток історії, культури та історичного середовища. У забудовника цей документ відсутній.
Всеукраїнська екологічна ліга вже багато років приділяє увагу питання охороні та збереженню зелених насаджень, оскільки з роками у більшості міст та селищ України стан розвитку та утримання зелених насаджень погіршився.
430752989 714045690917061 5081360686004697740 nУ 2018 року активістами ВЕЛ було висаджено дерева та кущі поблизу озера Небреж в рамках акції «Посади своє дерево». Під час екологічної акції представниками було проведено екологічний лекторій про правила і норми, яких потрібно дотримуватися під час висаджування дерев, значення зелених насаджень для міста, відновлення та збереження довкілля. Діти взяли участь у художньому конкурсі «Мій майбутній парк» та флешмобі «Посади дерево – віднови довкілля!». Також, було започатковано серію уроків за програмою Зеленої школи «Небреж» та було проведено екологічні уроки, екоквести, тренінги на берегах озера для школярів.
Відповідно до Цілей сталого розвитку в Україні, одним із завдань цілі 11 є забезпечення загального доступу до відкритих для всіх мешканців міських зелених зон. Одним з п’яти ключових пріоритетів Стратегії розвитку Києва до 2025 року є екологічно чисте та зелене місто.
Експерти ВЕЛ вимагають:
– проведення об’єктивного розслідування щодо пожежі, яка сталася на території екопарку «Осокорки»;
– встановлення винних у спричиненні підпалу та накладення на них відповідальності згідно із законодавством України;
– зупинення незаконної забудови на території екопарку «Осокорки» та ландшафтних заказників.
Всеукраїнська екологічна ліга підкреслює, що збереження зелених зон у межах мегаполісу від незаконної забудови є невід’ємною складовою розвитку, збереження біорізноманіття та покращення якості життя місцевого населення. Під час російської військової агресії, коли окупанти наносять нищівну шкоду довкіллю України, неприпустимим є знищення зелених зон забудовниками!!!
 
Джерела: сайт ВЕЛ, сайт «Екопарк «Осокорки», Київська міська державна адміністрація
Фото: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет, сайт «Екопарк «Осокорки»
теги

16 квітня 2024 року в межах відзначення Всеукраїнського дня довкілля в секторі правової інформації Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки імені Валентина Отамановського відбувся День інформації «Право громадян на екологічно безпечне навколишнє середовище».

2
У заході взяв участь Юрій Володимирович Дубовий, начальник Державної екологічної інспекції у Вінницькій області. Він представив доповідь про сучасний екологічний стан в Україні та Вінницькій області зокрема, про види відповідальності за завдану навколишньому середовищу шкоду.

1
Також, виступив Мудрак Олександр Васильович, доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач кафедри екології, природничих та математичних наук КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти», голова Вінницької обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги. Він розповів про напрями екологічної і природоохоронної роботи та особливості підготовки здобувачів вищої освіти за спеціальністю 101-Екологія в академії, а також діяльність Вінницького обласного осередку Всеукраїнської екологічної ліги, яку він очолює.

4

Доповідач презентував свої авторські книги та видання, які вийшли у співавторстві з іншими науковцями, із фондів Бібліотеки.
Учасники заходу щиро подякували ЗСУ за можливість працювати в спокійній і безпечній обстановці!!! Разом до Перемоги!!!

теги

Тернопільський обласний осередок Всеукраїнської Екологічної Ліги в Тернопільському районі організував нову еколого-краєзнавчу конференцію «Звитяга та краса Хмельниччини». Доповіді учасників ознайомили присутніх із неповторними місцевостями та цікавими невідомими для широкого загалу історичними фактами місць свого походження.
Голова осередку завідувач кафедри фізіології з основами біоетики та біобезпеки професор Степан Несторович Вадзюк звернув увагу присутніх, що такі зустрічі справді підвищують обізнаність молодого покоління із здобутками та історичними подіями рідного краю.
Перша доповідь була присвячена Хмельницькому. Аліна Матвіюк розповіла, що Хмельницький веде свій родовід від невеличкого поселення Плоскирів або Плоскирівці. Назва міста походить від назви річки Плоскої, в місці впадіння якої до Південного Бугу, виникло стародавнє поселення. Перша документальна згадка про Плоскирів відноситься до першої половини XV століття. Польський король Владислав ІІ Ягайло в 1431 році надає вірній шляхті привілеї на подільські володіння.

1
У 1578 році польський король Стефан Баторій надав Плоскирову статус містечка.
З 1665 року до кінця 18-го століття містечком володіла родина польських магнатів Замойських, родинний герб яких (три перехрещені стріли на гербовому щиті) став основою герба Проскурова та сучасного Хмельницького.
Після загарбання Поділля Російською імперією, 5 липня 1795 р. імператорським указом була утворена Подільська губернія. Один із повітів губернії став називатися Проскурівським, а його центром стає місто Проскурів. Саме в цьому імператорському указі вперше зустрічається назва “Проскурів”.

3

4
Хмельницький притягує неймовірною атмосферою творчості, можливостями відпочинку, гарного дозвілля та гостинністю його мешканців. Місто є одним із найохайніших та найзеленіших обласних центрів України, що розкинувся по обидва боки річки Південний Буг. Хмельницький динамічно розвивається і є сучасною візитівкою краю. Швидкими темпами у місті розбудовуються нові житлові масиви та будуються сучасні об’єкти інфраструктури, з’являються нові шкільні та дошкільні навчальні заклади, спортивні та дитячі майданчики. Місто прагне максимальної енергонезалежності, саме тому у Хмельницькому діють програми термомодернізації та утеплення житлових будинків, встановлюють індивідуальні теплові пункти, на дахах розміщують сонячні батареї тощо.

4

5
Згадували полеглих у російсько-українській війні хмельничан – Андріюка Євгена Олександровича, Бабенка Валентина Олександровича, Багнюка Олександра Олександровича,
Леоніда Гончарука, Олександра Кота… Загалом, під час повномасштабного вторгнення, Хмельницький втратив понад 700 Героїв України, а за період 10-річної війни понад 1000 військовослужбовців.
Другу доповідь підготувала Юлія Бойчук про рідне місто Старокостянтинів. Довгий час вважалося, що місто заснував князь Василь-Костянтин Острозький у 1561 році. Однак виявилося, що Старокостянтинів є літописним містом Кобудем, історія якого налічує 800 років. Про це свідчить «Історична довідка про заснування міста Старокостянтинова Хмельницької області», видана інститутом археології Національної Академії Наук України після аналізу історичних джерел та проведення археологічних розкопок.

6

7
До найвідоміших пам’яток Старокостянтинова належать за́мок князі́в Остро́зьких – резиденція князів Острозьких, збудована на мисоподібній ділянці при злитті річок Случі та Ікопоті, як органічна частина міської інфраструктури Старокостянтинова в останній чверті XVI століття. Був занесений до Державного реєстру національного культурного надбання. XVII-XVIII століття, Сторожова вежа, Пала́цово-па́рковий анса́мбль «Са́мчики» – музей-садиба у селі Самчики на схід від Старокостянтинова. У всеукраїнському конкурсі «Сім чудес України», проведеному в 2007 році, садиба у Самчиках була одним із номінантів від Хмельницької області.

8

9
Серед захисників родом зі Старокостянтинова, які полегли за свободу України: Нестерчук Микола Миколайович, Франчук Максим Русланович, Маслянчук Микола Володимирович, Баннов Михайло Михайлович, Завгородній Владислав Анатолійович, Краснолуцький Владислав Миколайович, Шевчук Сергій Володимирович, Куликов Дмитро Олександрович, Савчук Микола Володимирович, Довгалюк Роман Олександрович, Білоус Руслан Олександрович, Ошкало Валерій Миколайович, Чехун Роман Георгійович, Сікаленко Максим Анатолійович, Городничев Костянтин Валентинович, Бортник Дмитро Валерійович.

10
Леся Чубенко представила дуже цікаву доповідь про рідне село Самчики. Самчики-село в Хмельницькому р-н, Хмельницької області. Село розташоване на берегах річки Случ. Поселення відоме з 16 ст. І до 1545 року називалося Замчики (через замок-сторожу). В літописах 1545 року воно вперше згадується як село Самчики, тоді польський король Сигізмунд І подарував його Василю Костянтину Острозькому, приписуючи до волості Костянтинівської. У володінні князів Острозьких Самчики знаходилися до 1620 року, потім належало князівським родинам Заславських, Сангушків і Любомирських. З 1715 року в Дубно Ян-Самюель Хоєцький отримує від Олександра-Доменіка Любомирського с.Самчики на держання його ординаційним правом. У 1725 р. Ян-Самюель Хоєцький закладає тут маєток-резиденцію.У 1737 році за дозволом Януша-Олександра Сангушко, Ян-Самюель Хоєцький переписує Самчики синові Франциску-Казимиру, котрий у 1771 році закінчує поблизу будівництво кляштору-резиденції ордену маріянців (зараз церква Св. Параскеви П’ятниці). У 1789 р. Спадок отримує його син Ян Непомук Хоєцький. Хоєцькі володіли маєтком аж до 1791 року, а потім були вимушені покинути землі.

11

12

13


Наприкінці XVIII ст. Петро Чечель гайсинський староста купує Самчики під свою резиденцію. Мати Петра Чечеля була з Хоєцьких – це була дочка Яна Хоєцького, рідного брата Франциска-Казимира Хоєцького. Новий власник розпочинає розбудовувати й прикрашати маєток. З 1801 р. Архітектура маєтку набуває рослинного декоративного оздоблення – розбивається парк за проектом ландшафтного архітектора ірландця Діоніса МакКлера в модному тоді стилі – англійському. Декорує будівлі, інтер’єри палацу, італієць Жан-батісто Цагляно. Маєток обводиться муром. Після Петра його син Ян отримав село в спадок. Після смерті Яна, власником маєтку стає їхній син – Якуб. У 1854 році він засновує в маєтку чи не найпершу сільську музичну школу у Волинській губернії. Керувати школою і маєтковим симфонічним оркестром запрошує відомого композитора Родеріка Брауна. В школі сільські юнаки віком 10-17 р. Навчалися грі на духових і струнно-смичкових інструментах.

14
Із 1870 року новим власником маєтку стає Олександр Угрімов. Олександр Іванович та Марія Павлівна Долгово-Сабурови в Самчиках вели велику освітню діяльність серед селян, місцевої інтелігенції. Збудували за свій кошт школу й утримували її. На початку XX ст. І. Угрімов покидає маєток Самчики, і з 1902 року новим власником стає М.П. Шестаков. Він долучає до маєтку значний терен сільської землі у 3 га, заклавши тут ділянки французького регулярного парку, обводить маєток кам’яним муром-огорожею з новим головним в’їздом Брамою, на партері ставить фонтан. Після більшовицького перевороту 1917 р. Палац стояв пусткою, Потім використовувався за різним призначенням тут були: комунальні квартири, лікарня, піонерський табір.
Із 1990 р. Садибу Самчики визнано музеєм. З 1997 р. Його офіційна назва – Державний історико-культурний заповідник «Самчики».

15

16
У парку навколо самчиківської садиби росте 287 порід і видів дерев та кущів тут росте абориген Північної Америки липа канадська широколиста, 150-річна ялина європейська, та поруч тайгова, якій уже 280 років. Парк закладено у двох стилях – французькому і англійському. І французький на території України зберігся тільки у Самчиках.
Самчиківський Розпис (або самчиківка) як вид декоративно-ужиткового мистецтва зародився у селі Самчики орієнтовно наприкінці XIX – на початку ХХ століття та поширився Поділля та південно-східною Волинню. Розпис характеризується переважно рослинними орнаментами, яким прикрашали стіни будинків, аби захистити себе від бід. Основна тематика цього розпису – це рослинні мотиви у найрізноманітніших їх інтерпретаціях. Кожен орнамент мав свою назву, за якою його одразу можна було розпізнати. В межах першого етапу арт-проекту «Нове життя самчиківського розпису» в селі розписом були прикрашені автобусні зупинки школа, будівля сільської ради, а також приватні будинки і паркани. У 2019 р. Самчиківський розпис було включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.
Відомі Самчики не лише маєтком та розписом. А ще й через фільми сцени яких неодноразово тут знімалися.
1. Кінофільм «Конi не виннi», Одеська кіностудія, режисер Станіслав Комар 1956 р. Екранізація новели М. Коцюбинського.
2. Телевізійний серіал “Зачароване кохання”, телеканал «Інтер», 2008 р.
3. 12-серійний фільм «Вовче сонце» 2013 р.
4. Фільм “Троє” 2017 р.
5. Серіал “Кріпосна” 2019 р. Деякі кадри були відзняті в садибі Самчики.
Загиблі герої села: Наскалов Андрій Валерійович, Павлов Ілля Олександрович, Лук’янов Андрій Миколайович, Фурмана Олександра Миколайовича.
Марина Котлінська представила доповідь про рідне село Лощківці. Село Лошківці.

19

Історія села була цікавою не лише в історичному контексті, а і розповідями про науковців, які досягли вагомих здобутків на загальнодержавному рівні у галузях політехніки, бізнесу та харчових технологій. Серед них Гіджеліцький В.М., Фабіянська І.В., Вінський Й.В.

21
Також Марія Хоптяна розповіла про село Віньківці. Свою назву за цілком вірогідним припущенням Віньківці.

22
Віньковецький край – частинка милого серцю Поділля. Віньковеччина милує око не тільки прекрасними краєвидами: безкрайніми ланами, родючими садами. До наших днів тут збереглися справжня перлина сакральної архітектури, чудовий зразок подільської
дерев’янної архітектури – триверха Свято-Михайлівська церква (1769 р.), костел Св.Трійці (мур. 1750 р.), деякі містечкові будинки (садибний будинок (мур.); п. п. ХІХ ст.), а також рештки колись могутнього замку (південної вежі, мур. XIIIXIV ст., XV-XVIІІ ст.).Свято-Покровської церква, що споруджена у 1773 році в селі Адамівка. В 1884 р. до західного фасаду прибудована дзвіниця. Церква кам'яна, є взірцем стародавнього типу фортифікаційних оборонних храмів України XVI ст.

23
У центрі села Говори знаходиться Говірський професійний ліцей, що розмістився на території колишнього панського маєтку роду Стадницьких гербу Шринява (Szreniawa), будівництво якого розпочалось у 1630 році. На західній околиці с. Говори, в віковому бору граф Стадницький організував маєток і побудував будинок, який нині являється головним корпусом ліцею.

24

25
У палаці збереглися ліплення на стінах кількох приміщень, плюс геральдично-дерев'яна стеля в комп’ютерному класі. Збереглась оранжерея – зараз там читальна зала. З двох симетрично розташованих флігелів, які обіцяє чотиритомник, зберігся лише один. Інший занадто перебудований. Є стара брама. Також на території Говірського професійного ліцею розміщений державний парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальною площею 9,9 га. В цьому парку зібрані рідкісні види дерев, знаходиться в ньому липова алея довжиною 300м.

Згадували героїв російсько-української війни: Білявського Петра Володимировича, Кутковського В'ячеслава Володимировича, Ступницького Сергія Миколайовича, Шкринду Володимира Володимировича, Дорохіна Юрія Вікторовича, Леонова Сергія Олександровича, Ковальчука Віктора Михайловича, Михайлова (Козака) Андрія Івановича, Мацідона Михайла Анатолійовича, Фурмана Олега Миколайовича, Веретка Миколу Івановича, Вознюка Юрія Леонідовича, Мазура Олега Борисовича, Самойлова Аліма Олексійовича, Коломійчука Анатолія Руслановича, Бойка Василя Васильовича, Коцура Володимира Петровича, Волошина Руслана Вікторовича, Березюка Дмитра Вікторовича, Галушко Леоніда Петровича…

За традицією, що склалась, на завершення заходу вшанували пам'ять полеглих героїв хвилиною мовчання.
Матеріал впорядкувала доцент кафедри фізіології з основами біоетики та біобезпеки Волотовська Наталія

теги
11 квітня 2024 року голова Рівненської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги, Алла Миколаївна Прищепа, доктор сільськогосподарських наук, професор, директор Навчально-наукового інституту агроекології та землеустрою Національного університету водного господарства та природокористування, долучилась до засідання науково-технічної ради Нобельського національного природного парку та урочистої частини щодо 5 річниці створення парку, яке відбулось в приміщенні Зарічненської селищної територіальної громади Рівненської області.
438030486 3725819330992506 912614066808245287 n
На розгляд були винесені наступні питання:
– розгляд та затвердження IV тому Літопису природи за 2023 рік.
– звіт про 5-річні досягнення з природоохоронної, науково-дослідної та еколого-освітньої діяльності Нобельського НПП.
– стан розроблення Проекту розширення території Нобельського НПП.
– погодження лімітів на використанння природних ресурсів у межах територій Нобельського НПП на 2024 рік.
438037623 3725819407659165 1041329534463726392 n
Експерти Всеукраїнської екологічної ліги вручили почесну грамоту Діковицькому Володимиру Миколайовичу, директору Нобельського національного природного парку, за сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий внесок у збереження та відновлення біологічного та ландшафтного різноманіття, розвитку територій природно-заповідного фонду та з нагоди відзначення 5-річчя з дня створення Нобельського національного природного парку. Також, було подаровано тритомне науково-довідкове видання «Екологічна енциклопедія» – широкопланове науково-довідкове видання, в якому, на основі досягнень національної та світової екологічної науки, подано сучасну інформацію про всі її галузі. Енциклопедія уособлює велику інформаційно-пошукову систему, де представлено у лаконічній формі уніфіковану українську наукову термінологію з екології. «Екологічна енциклопедія» розкриває зміст майже 5000 термінів, значна частина яких подається вперше, а також вміщує близько 2000 кольорових ілюстрацій, графіки та діаграми, оглядових і спеціальних карт, що в комплексі характеризує сучасний розвиток екологічної науки та її основні галузі. Особливістю Екологічної енциклопедії є те, що в ній вміщено значний масив довідкового матеріалу у текстовій і табличній формах (статистичні дані, екологічні нормативи, гранично допустимі концентрації тощо).
Діймо разом на захисті довкілля!
теги

Акція «Моє дерево Перемоги»

thJ_квітня+0300Rквіт.AMREEST_пн.AMEESTE
Всеукраїнській дитячій спілці «Екологічна варта» – 25 років!
22 квітня 1999 року, у Всесвітній день Землі, була створена Всеукраїнська дитяча спілка «Екологічна варта» за ініціативи та сприяння Всеукраїнської екологічної ліги.
«Екологічна варта» – єдина всеукраїнська дитяча громадська організація, що об’єднує дітей і молодь, які свідомо спрямовують свої зусилля на захист довкілля та навчаються бути активними природоохоронцями.
ВДС Екологічна варта 25 років page 0002
Це більше 40000 дітей та дорослих у всіх регіонах України – 100 міських, 120 районних та 145 сільських осередків!
Мета діяльності Спілки – виховання екологічно свідомої особистості через організацію цікавої роботи з дітьми та молоддю, залучення їх до дослідницької роботи та природоохоронних акцій. Спілка керується принципами гуманізму, відкритості, добровільності, творчої ініціативи та активності.
ВДС Екологічна варта 25 років page 0003
З нагоди свого 25-річчя та в рамках відзначення Всесвітнього дня Землі, ВДС «Екологічна варта» оголошує 22 квітня 2024 року проведення акції «Моє дерево Перемоги».
Пропонуємо обласним організаціям ВДС «Екологічна варта» та ВЕЛ у співпраці із закладами освіти, бібліотеками, об’єктами природно-заповідного фонду, органами місцевої влади, учнівською та студентською молоддю, природоохоронцями організувати та провести:
– Акцію з висадження дерев (у парках, скверах, ботанічних садах, навчальних закладах та інших публічних місцях);
– Презентацію діяльності ВДС «Екологічна варта» (матеріали
за посиланням https://drive.google.com/.../1TNr... );
– Екологічні лекції та семінари «Зелені легені України» (матеріали
за посиланням https://drive.google.com/.../1TNr... );
– Фотовиставку «Моє дерево Перемоги» (організувати виставку фотографій, висадки та догляду за деревами).
Запрошуємо всіх бажаючих долучитися до цих заходів та спільно з нами зробити важливий крок у збереженні довкілля!
Просимо Вас повідомити до 17.04.2024 р. про дату та тематику проведення у вашій області заходів акції «Моє дерево Перемоги» на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. або заповнити гугл-форму (https://docs.google.com/.../1keqIhmq97vEzvwz6C0eIVXI.../edit )
ВДС Екологічна варта 25 років page 0013
Маємо надію на Вашу участь та подальшу співпрацю!
Діймо разом на захисті довкілля!
 
теги
 
English below 
 
Міжнародні програми Лісової служби США (U.S. Forest Service International Programs) надали технічну допомогу пожежному підрозділу 93-ї бригади «Холодний Яр» з метою поліпшення їхньої спроможності до реагування на надзвичайні ситуації в умовах воєнного стану, а також для підвищення рівня особистої безпеки пожежних рятувальників. Їхня роль є критично важливою у воєнний час, а ризики у рази збільшуються.
eb718680 6e11 440a 952f 2f7960ef02b9
Для військових 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» було закуплено та передано у власність і безоплатне користування: тепловідбивні костюми, панорамні маски, засоби захисту органів дихання з індивідуальними масками, вогнестійкі пожежні краги, карабіни, рятувальні пожежні мотузки, діелектричні боти, сигналізатори нерухомого стану, комплекти радіостанцій, індивідуальні та групові ліхтарі, напірні пожежні рукави різних діаметрів, пожежні стволи, мотопомпу, квадрокоптер, ломи, діелектричні рукавиці, килимки, ножиці; пожежні рятувальні пояси, електричні оприскувачі, бензопили, пожежні сокири з кобурою.
a026d0f6 cda9 4f4b 9ec9 6b9911562464
Все це обладнання загальною вартістю понад 55 тисяч доларів США було придбане в рамках реалізації проєкту «Створення громадської системи протипожежного захисту лісів в Україні», який впроваджує Всеукраїнська екологічна ліга.
8c29977b b4d3 49a8 9ce9 b6760cd0281b
«Дякуємо Лісовій службі США за надане професійне обладнання, яке необхідне для ліквідації наслідків стихійних лих, лісових пожеж, пожеж на військових об’єктах, а також об’єктах цивільної інфраструктури. Це не просто обладнання – це величезний внесок у захист людей та навколишнього природного середовища», – зазначив Крячков Микола Сергійович, відповідальний за сферу пожежної безпеки 93-ї бригади «Холодний Яр». 
6c9864d5 2759 4711 9f4d ea28c44c2ff5
«Допомагати військовим – це особлива і надзвичайно важлива справа. Всеукраїнська екологічна ліга докладає всіх зусиль для реалізації цього проєкту та розвитку подальшої співпраці. Завдяки цій ініціативі, ми маємо нагоду висловити свою повагу та вдячність за самовіддану роботу військовим пожежним», зауважила Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги.
187fdc23 f510 47fe bf5a dd702c40e954
«Як громадянин України хочу подякувати Вам за службу та Вашу роботу. Лісова служба США з 2015 року підтримує програми щодо управління під час надзвичайних ситуацій та управління природними ресурсами в Україні. Діяльність проводиться у партнерстві з різними державними установами, відомствами та недержавними інституціями, освітніми закладами та науковцями. Фахівці Лісової служби США, які завжди знаходяться на передовій захисту та збереження довкілля, усвідомлюють критично важливу роль, яку відіграють військові пожежники у реагуванні на катастрофи, як природні, так і спричинені російською військовою агресією, тому сприяють підвищенню їх кваліфікації шляхом тренінгів, а також поліпшують технічну оснащеність», сказав Петро Павличенко, координатор проєктів Лісової служби США в Східній Європі та Україні.
78629e58 6e2a 46b8 ab1c 9325aef30303
«Ми раді нашій співпраці з Лісовою службо США, яка потужно розвивається упродовж останніх років. Сьогодні ми є свідками важливого моменту, коли наші зусилля в напрямі захисту природи та безпеки громадян отримують нове посилення, оскільки військові пожежні цієї частини завжди оперативно реагують на пожежі. Передача цього майна є важливим кроком у зміцненні нашої спільної боротьби з лісовими пожежами та пожежами, викликаними внаслідок російських обстрілів» – зазначив Гетало Ігор Олегович, начальник оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області, майор служби цивільного захисту. 
49a545fc b98c 4806 8e55 b2f81d87c936
Лісова служба США протягом тривалого часу сприяє побудові спроможності з реагування на надзвичайні ситуації. Саме тому, крім надання підтримки у вигляді обладнання, вони системно проводять в Україні тренінги з базової підготовки лісового пожежника, поведінки вогню, особистої безпеки, координації, основ командування та управління у надзвичайних ситуаціях, а також сприяють у реалізації необхідних реформ. 
Більше інформації про реалізацію проєкту у наступних інформаційних повідомленнях.
 
US Forest Service provides technical assistance to the firefighting unit of the
93rd Brigade «Kholodny Yar»
 
English below 
 
The U.S. Forest Service International Programs provided technical assistance to the 93rd Brigade's Kholodny Yar Fire Department to improve their ability to respond to emergencies under martial law, as well as to increase the personal safety of firefighters. Their role is critical in wartime, and the risks increase significantly.
The following items were purchased and transferred to the 93rd separate mechanized brigade of Kholodny Yar for free use: heat-reflective suits, panoramic masks, respiratory protection equipment with individual masks, fire-resistant fire hoses, carabiners, rescue fire ropes, dielectric bots, static alarms, radio sets, individual and group lights, fire hoses of various diameters, fire hoses, a motorized pump, a quadcopter, crowbars, dielectric gloves, mats, scissors; fire life belts, electric sprayers, chainsaws, fire axes with holsters.
All this equipment worth more than USD 55 thousand was purchased as part of the project «Creation of a public forest fire protection system in Ukraine» implemented by the All-Ukrainian Environmental League.
«We thank the US Forest Service for providing professional equipment necessary to eliminate the consequences of natural disasters, forest fires, fires at military facilities, as well as civilian infrastructure. This is not just equipment – it is a huge contribution to the protection of people and the environment,» said Mykola Kryachkov, fire safety officer of the 93rd Kholodny Yar Yar Brigade. 
«Helping the military is a special and extremely important thing. All-Ukrainian Environmental League is making every effort to implement this project and develop further cooperation. Thanks to this initiative, we have the opportunity to express our respect and gratitude for the selfless work of military firefighters,» said Tetyana Tymochko, Head of the All-Ukrainian Environmental League.
«As a citizen of Ukraine, I want to thank you for your service and your work. Since 2015, the U.S. Forest Service has been supporting emergency management and natural resource management programs in Ukraine. The activities are carried out in partnership with various government agencies, departments and non-governmental institutions, educational institutions and scientists. The U.S. Forest Service, always at the forefront of environmental protection and conservation, recognizes the critical role that military firefighters play in responding to disasters, both natural and caused by Russian military aggression, and therefore helps to improve their skills through training and technical equipment,» said Petro Pavlychenko, U.S. Forest Service Project Coordinator for Eastern Europe and Ukraine.
«We are pleased with our cooperation with the US Forest Service, which has been developing rapidly in recent years. Today, we are witnessing an important moment when our efforts to protect nature and the safety of citizens are being reinforced, as the military firefighters of this unit always respond promptly to fires. The transfer of this property is an important step in strengthening our joint fight against forest fires and fires caused by russian shelling,» said Ihor Getalo, Head of the Operational Coordination Center of the Main Directorate of the State Emergency Service of Ukraine in Dnipropetrovsk Region, Major of the Civil Protection Service. 
The U.S. Forest Service has long been contributing to building emergency response capacities. That is why, in addition to providing support in the form of equipment, they systematically conduct trainings in Ukraine on basic forest firefighter training, fire behavior, personal safety, coordination, and the basics of command and control in emergency situations, as well as assist in implementing the necessary reforms. 
More information about the project implementation in the following newsletters.
 
 
#Створення_громадської_системи_протипожеженого_захисту_лісів_в_Україні
#ВЕЛ #All_Ukrainian_Environmental_League #United_States_Forest_Service_Internationl_Programs 
 
теги
Всеукраїнська екологічна ліга вітає Нобельський національний парк з 5-річницею створення. Він був створений 11 квітня 2019 року з метою збереження, відтворення та ефективного використання типових і унікальних природних комплексів Західного Полісся, які мають особливу природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову, освітню та естетичну цінність.
 
Black tailed Godwit Uferschnepfe scaled
 
Упродовж багатьох років члени Рівненської ОО ВЕЛ боролись за створення цього національного парку. Ще у 2016 році на засіданні робочої групи Департаменту екології та природних ресурсів Рівненської обласної державної адміністрації експерти ВЕЛ представили проєкт обґрунтування створення національного природного парку «Нобельський».
ПУХИРНИК
До складу парку увійшла низка територій, які набули природоохоронного статусу раніше: частина регіонального ландшафтного парку «Прип’ять–Стохід»; гідрологічний заказник загальнодержавного значення «Острівський»; загальнозоологічний заказник місцевого значення «Урочище «Глуша»; орнітологічний заказник місцевого значення «Нобельський»; іхтіологічний заказник місцевого значення «Прип’ятський».
 
433946829 900343828406451 5366802037001832077 n
Національний парк – це 25,3 тис. га земель державної власності (зокрема, землі ДП «Рафалівське лісове господарство» та ДП «Зарічненське лісове господарство» загальною площею 15 397,7 га, решта – землі водного фонду (12 озер і 5 річок), болота та землі запасу за межами населених пунктів, унікальна флора та фауна, цінні природоохоронні, наукові та рекреаційні ділянки.
Із заходу парк межує з національним природним парком «Прип’ять-Стохід», що на Волині, з півдня – з Рівненським природним заповідником (Рівненська область).
Більшість території парку входить до складу об’єкта Смарагдової мережі і межує з об’єктами Смарагдової мережі на заході.
Рись
У національному парку зростають понад 521 видів рослин та мешкає близько 452 видів хребетних, серед яких зустрічаються унікальні представники, занесені до Червоної книги. Наявні водно-болотні угіддя міжнародного значення, де знаходять прихисток рідкісні види тварин, такі як видра річкова, норка європейська, лось європейський, зустрічаються рукокрилі та червонокнижні представники орнітофауни.
Пугач
У заплавах Прип’яті і Стоходу збереглися острівки прадавніх лісів з мінімальним антропогенним впливом.
433920192 905587211215446 7783580896019893360 n
Під час повномасштабного вторгнення росії робота у Нобельському національному парку не зупиняється: проводяться наукові дослідження, розробляються заходи по охороні території заповідника та триває екологічна освітньо-виховна робота.
431518264 893586065748894 498505195125207748 n
Всеукраїнська екологічна ліга закликає міжнародні природоохоронні організації долучитись до зупинення російського агресора для збереження Природи, для майбутнього!
Джерела: сайт ВЕЛ, фейсбук Нобельський національний парк, мережа Інтернет
Фото: фейсбук Нобельський національний парк , мережа Інтернет
теги

В рамках всеукраїнської науково-практичної конференції «Природа в окупації – 10 років російської військової агресії проти довкілля. Перспективи відновлення природоохоронних територій України» учасники відвідали екологічну стежку «Давня Бакота» Національного природного парку «Подільські Товтри».
Національний природний парк «Подільські Товтри» – один із найбільших нацпарків України та яскравий приклад самодостатності природоохоронного об’єкта. У 2022 році національний парк розпочав розвивати інфраструктуру відомого серед туристів місця «Давня Бакота».

424868406 726660916322205 2194182181237325172 n

418986185 726660919655538 218434299927777341 n
Результат – новий візит-центр, оглядові майданчики, інформаційні стенди, цифровізація послуг: QR-коди на інформаційних стендах, табличках, касові апарати. Майже пів мільйона квитків на «Давній Бакоті» придбані за QR-кодом.

419045474 726661149655515 8639649020395427048 n
Довідково. Національний природний парк «Подільські Товтри» створений 1996 року з метою збереження, відтворення та раціонального використання природних ландшафтів Поділля з унікальними історико-культурними комплексами, які мають високе природоохоронне, естетичне, наукове, рекреаційне та оздоровче значення.
У 2008 році цей об’єкт ПЗФ увійшов до семи природних чудес України у 2008 р. З 13 липня 2017 року ділянки національного парку входять до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

419075693 726661342988829 1926251526288825966 n
Наявні на території національного парку унікальні рукотворні об’єкти та неповторні природні комплекси створили виняткові умови для розвитку туризму — не тільки оздоровчого, але й пізнавального. На території парку перебуває під охороною 161 об’єкт природно-заповідного фонду. Серед яких є парки і садиби різного ступеня збереження і культурно-історичної цінності. Є також 19 археологічних пам’яток, понад 300 історико-архітектурних пам’яток (зокрема, в Кам’янці-Подільському — понад 200 об’єктів).

420223744 726661252988838 8057697217411682309 n
Природне флористичне різноманіття рекреаційної ділянки «Давня Бакота» характеризується наявністю лісових, лучно-степових, степових, кальцепетрофітних видів. Серед рідкісних степових та лучно-степових видів трапляються: астрагал монпелійський, сон великий та лучний, шиверекія подільська, ковила волосиста, пірчаста та найкрасивіша, зіновать біла та подільська, горицвіт весняний, льон бесарабський. На скелястих відслоненнях вапняків р. Дністер зростають види флори, які формують петрофітні угруповання: сеслерія Гейфлера, молодило руське, очиток їдкий, костриця валійська, перстач пісковий, ірис угорський.

420515493 726661152988848 7384290872078281897 n
Ранньої весни зустрічаються першоцвіти – первоцвіт весняний, анемона лісова, ряст порожнистий, медунка темна, конвалія травнева, фіалка запашна та ін. Також зростає велика кількість лікарських рослин: цмин пісковий, чебрець подільський, бузина чорна, валер’яна лікарська, звіробій звичайний, крушина ламка, медунка лікарська, материнка звичайна, полин гіркий, глуха кропива собача, подорожник великий, хвощ польовий, череда трироздільна, щавель кінський та ін.

433923178 726685626319734 5827142052324344879 n

 

Серед ендеміків та реліктів трапляється підмаренник дністровський, цибуля подільська, арум Бессера, мінуарція дністровська, підмаренник дністровський.

434069599 726685642986399 7735314022760310297 n
Рекреаційна ділянка знаходиться в межах водно-болотного угіддя міжнародного значення «Бакотська затока» та знаходиться під охороною Рамсарської конвенції яка була підписана 2 лютого 1971 року в м. Рамсар (Іран). Україною ратифікована 29 жовтня 1996 року. Бакотська затока є важливим об’єктом для перелітних птахів водно-болотного комплексу. Тут у осінньо-зимовий період під час міграції збираються великі зграї гоголя, черні чубатої, лебедів, пірникоз та інших видів птахів. Таким чином, рекреаційна ділянка цікава для орнітологів та бьордвочерів протягом року. Фауна території представлена різноманітними класами тварин від безхребетних до ссавців.

теги

Відбувся перший день Всеукраїнської науково-практичної конференції «Природа в окупації - 10 років російської військової агресії проти довкілля. Перспективи відновлення природоохоронних територій України» у м. Хмельницький на базі Хмельницького національного університет.
Метою конференції є обговорення та аналіз впливу російської військової агресії на довкілля України, виявлення проблемних аспектів та пошук ефективних шляхів відновлення природоохоронних територій з метою забезпечення сталого розвитку та збереження біорізноманіття.

пзф 22
Пленарна сесія «Вплив та наслідки військових дій для природоохоронних територій, об’єктів ПЗФ, морської акваторії, ландшафтного та біологічного різноманіття»
розпочалась вітальними словами голови ВЕЛ Тетяни Тимочко. До вітання учасників конференції долучився міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець та ректор Хмельницького національного університету Сергій Матюх.

433181610 721994823466406 9132971232811660521 n
Основними апрямками конференції були:
– «Шкода для Природи: тільки факти»;
– «Наслідки забруднення вибуховими та небезпечними речовинами ґрунтів, водних ресурсів: перспективи розмінування та відновлення»;

434479463 803720628458929 917688777197298108 n
– «Проблемні питання функціонування природоохоронних територій та шляхи для їх відновлення і розвитку»;
– «Перспективи впровадження екосистемних послуг в Україні».

434509353 803720675125591 698861753594485579 n
Своєрідним символом відновлення довкілля та віри у ПЕРЕМОГУ стала посадка магнолії у "Саду Перемоги" ботанічного саду Хмельницького національного університету учасниками конференції.

434235751 803720665125592 5954306702224724922 n

Резолюція конференції

Збірка конференції

Програма конференції

теги