Версія для друку
Фестиваль «Люби і знай свій рідний край» (8 грудня 2018 р., м. Покровськ, Донецька область)

Люби і знаи свіи ріднии краи5Донецькою обласною державною адміністраці­єю започаткована надзвичайно благородна спра­ва - показати дітям, які перебувають неподалік зони російської воєнної агресії і чиє дитинство по­ламане війною, Україну без пострілів і вибухів – гостинну і прекрасну землю. Цього року виконав­цем Програми «Екологічними стежками рідної України» став Центр екологічної освіти та інформації, а її партнерами – Департамент освіти і науки Донецької обласної державної адмі­ністрації, Всеукраїнська екологічна ліга, Доне­цький обласний еколого-натуралістичний центр, Всеукраїнська дитяча спілка «Екологічна варта».

В рамках Програми у липні-грудні 2018 року діти та вчителі мали можливість відвідати заповід­ники, національні природні парки, ботанічні сади, музеї, виставки, здійснити пішохідні прогулянки містами, поспілкуватися з однолітками, знайти но­вих друзів і однодумців. Насичена програма перед­бачала і навчальну частину – юні екологи були учасниками екологічних ігор, вікторин, квестів, набуваючи при цьому дуже цінного практичного досвіду. Досвідчені фахівці проводили з дітьми на­вчальні екологічні екскурсії, виховні природоохо­ронні заходи, наукові дослідження у природі.

Люби і знаи свіи ріднии краи3Маршрути були розроблені так, щоб учасники Програми мали можливість познайомитися з найвіддаленішіми куточками нашої Батьків­щини. Ми проклали пізнавальні стежки територіями Одеської, Львівської, Дніп­ропетровської, Запорізької, Хмельниць­кої, Чернівецької, Черкаської, Івано- Франківської, Харківської, Донецької областей та Києва.

Щоб підвести підсумки цікавих подо­рожей, організатори зібрали на фестиваль «Люби і знай свій рідний край» учасників Програми та тих, хто мріє про подорожі рідною країною, 8 грудня 2018 року в міс­ті Покровську Донецької області.

Люби і знаи свіи ріднии краи1Участь у фестивалі взяли 315 учасни­ків з міст: Авдіївка, Добропілля, Крама­торськ, Мар’їнка, Маріуполь, Мирноград, Родинське, Костянтинівка, Покровськ, Святогірськ, Слов’янськ; смт Велика Новосілка, Райгородок, Новоекономічне, Желание, Донецьке та Шевченко; сіл: Федорівка, Новоочеретувате, Новопіль, Комишувате, Агробаза, Приазовське, Єлизаветівка, Велеселий Гай, Іллінка, Катеринівка, Петрівка перша, Новополтавка, Сергіївка, Ярова, Тетянівка, Андріївка, Привілля, Лисівка, Рівне.

Святкові заходи відкрив Гімн України, який виконали всі учасники. Це було дуже зворушливо, оскільки кожна дитина після подорожей Батьків­щиною зрозуміла її неповторність та унікальність, відчула гордість за неї.

Олександр Володимирович Лихач, заступник директора Департаменту екології та природних ре­сурсів Донецької обласної  державної адміністрації, передав вітання від Олександра Івановича Куця, голови Донецької ОДА та Сергія Петровича Натруса, директора Департаменту екології та природних ресурсів. Також він подякував педагогам за нев­томну кропітку працю, сприяння глибшому розу­мінню учнями проблем навколишнього середови­ща, пробудженню поваги і любові до своєї країни.

Люби і знаи свіи ріднии краи6Тетяна Валентинівна Тимочко, голова Всеук­раїнської екологічної ліги, у своєму виступі ви­словила слова подяки Донецькій обласній дер­жавній адміністрації, за ініціативи якої було вті­лено у життя Програму «Екологічними стежками рідної України». Завдяки таким заходам діти мо­жуть мандрувати країною, знайомитись не лише з визначними культурними та історичними пам’ятками, але і відвідати цікаві природні об’єк­ти. Вона наголосила на важливості подальшого впровадження таких програм обласними держав­ними адміністраціями по всій країні.

Далі слово отримали учасники Програми з різ­них міст Донеччини, які розповіли про свої ман­дрівки. Виступи колективів Покровського Пала­цу Культури були яскравими, веселими та від усієї душі.

Люби і знаи свіи ріднии краи2Учасники із ЗОШ № 5 ім. Валерія Доценка з м. Мирноград виступили з прекрасною піснею «Край, мій рідний край!». Діти, які цього літа відвідали екскурсійні маршрути «Шляхами Тараса Шевчен­ка» та «Дніпро – космічна столиця» висловили сло­ва вдячності за цікаві конкурси, незабутні екскурсії та можливість відкривати для себе мальовничі ку­точки української землі. Продовжили захід піснею у виконанні Наталії Алексахіної – «Україна».

Люби і знаи свіи ріднии краи7Особлива частина фестивалю – відзначення цін­ними подарунками найактивніших вчителів за вагомий внесок у екологічне виховання дітей та молоді.

Діти з Райгородоцької ЗОШ І-ІІІ ступенів Сло­в’янського району взяли участь у подорожах за маршрутами «Харківщина – Слобожанські обрії» та «Чарівна Хмельниччина». Вони поділилися з присутніми враженнями про незабутні подорожі, учасниками яких їм довелося бути.

Вихованці Покровської районної станції юних натуралістів представили на розсуд глядачів відеозвіт про відвідання чарівного Виграєва та марш­руту «Шляхами Тараса Шевченка».

Люби і знаи свіи ріднии краи8Учасники з Мар’їнської районної станції юних натуралістів у своєму виступі перенесли присутніх до екологічного потягу, який курсував країною. Діти читали віршовані куплети про об’єкти на маршрутах, які їм пощастило відвідати цього літа: «Шляхами Тараса Шевченка», «Львів старовин­ний», «Одеса – природа, море, історія», «Київ – моя столиця» та «Чарівна Хмельниччина». Кольорові хвилі дитячих вражень заполонили глядацьку залу, зачарувавши всіх присутніх феєричним дійством.

Завершив урочисту частину фестивалю яскра­вий виступ «Рідний край» у виконанні танцю­вального колективу Покровського Зразкового хо­реографічного ансамблю.

Люби і знаи свіи ріднии краи4Свято закінчилось грандіозним флешмобом «Я люблю Україну свою» на знак єднання та дружби, під час якого було розгорнуто величезний синьо- жовто-зелений прапор, в якому синій символізує чисте небо та прозорість джерел, жовтий – багат­ство ланів і щедрість Сонця, а зелений – життя!

Цього дня прозвучало багато теплих слів по­дяки Донецькій обласній державній адміністра­ції, виконавцям та партнерам програми «Еколо­гічними стежками рідної України». Діти та до­рослі висловили сподівання, що Програма буде і надалі продовжуватись, знайомлячи допитливих юних природоохоронців з цікавими історичними та природними об’єктами на теренах нашої Бать­ківщини.