Четвер 28 бер. 2024
Круглий стіл «Джуринський отрутомогильник: проблемні питання та шляхи їх вирішення» (27 лютого 2018 року, м. Вінниця)

КС Джурин1

27 лютого 2018 року у Науково-методичному центрі освіти для сталого розвитку Вінницької академії неперервної освіти відбулось засідання круглого столу на тему: “Джуринський отрутомогильник: проблемні питання та шляхи їх вирішення”.

Організатори круглого столу: Вінницька академія неперервної освіти, Всеукраїнська екологічна ліга, громадська рада при Вінницькій обласній Раді.

Джуринський отрутомогильник – найбільший у Європі отрутомогильник токсичних і непридатних до використання пестицидів та отруйних речовин. Зазначений об’єкт знаходиться у Шаргородському районі поблизу с. Джурин, площею 4,2 га, на території якого зберігається понад 2000 тонн непридатних і заборонених для використання пестицидів.

0994d5df9a8afb093367ac2ba351f264f6407184

Зволікання із вирішенням цієї проблеми створює реальну загрозу для забруднення довкілля високотоксичними речовинами, веде до екологічної катастрофи та ставить під загрозу життя і здоров’я мешканців не тільки Вінницької області. 

Тимочко Тетяна Валентинівна, голова Всеукраїнської екологічної ліги, у своєму виступі окреслила проблеми поводження з непридатними пестицидами та отрутохімікатами в Україні. Розповіла про успішний досвід Всеукраїнської екологічної ліги з інвентаризації та перезатарення  пестицидів.

В попередні роки владою робились спроби вивезти ці відходи і ліквідувати отрутомогильник, але, на жаль, проблема не була вирішена. Питання щодо його ліквідації порушувалося депутатами Вінницької обласної Ради 6 і 7 скликання, екологами та громадськістю області неодноразово.

На сьогодні Джуринський отрутомогильник законсервовано, жодні дії на зазначеному об’єкті не проводяться.

28534148 1850487311650906 310908365 nПід час заходу відбулось активне обговорення проблемних соціально-екологічних, економічних аспектів та було сформовано пропозиції щодо повної ліквідації Джуринського отрутомогильника. Учасники круглого столу наголосили на тому, що процес знешкодження непридатних та заборонених до використання пестицидів на цьому об’єкті має включати консолідацію дій українського парламенту, Уряду, місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування та обов`язково залучати громадськість.