Четвер 28 бер. 2024
Круглий стіл «Використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні у Волинській області: перешкоди та перспективи розвитку» (8 вересня 2017 р., м. Луцьк)
8 вересня 2017 року в  м. Луцьк відбувся круглий  стіл «Використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні у Волинській області: перешкоди та перспективи розвитку», організатором якого виступили Всеукраїнська екологічна ліга та Програма розвитку ООН в Україні.

21682701 1676723322360640 317596632 o

З вітальним словом до присутніх під час відкриття заходу звернувся Кошарук Сергій Дмитрович, заступник голови Волинської обласної державної адміністрації. Він наголосив на необхідності впровадження ідей збалансованого (сталого) розвитку у Волинській області і поєднанні екологічної, економічної та соціальної складової.

Сергій Дмитрович висловив готовність розглянути пропозиції Всеукраїнської екологічної ліги до Стратегії розвитку Волинської області до 2020 року щодо врахування екологічної складової.

Відновлювана енергетика – важлива та перспективна для України галузь економіки. Одним з її напрямів є біоенергетика – виробництво електроенергії, тепла та палива на основі використання біомаси. Проте її розвиток є досі обмеженим. На цей час виробництво енергії з біоенергетичних джерел становить близько 0,5% загального обсягу поставок первинної енергії – в основному дрова для побутових потреб, а також паливо для лісових та деревообробних підприємств. Дослідження свідчать, що біомаса може забезпечити, принаймні, в шість разів і потенційно – в десять разів більше енергії, щоб довести частку використання біомаси до 7% загального обсягу поставок енергії.

Тимочко Тетяна Валентинівна, голова Всеукраїнської екологічної ліги, у своєму виступі наголосила на актуальності впровадження біоенергетики в контексті переходу України до збалансованого (сталого) розвитку.

Новохатський Дмитро Володимирович, начальник управління екології та природних ресурсів Волинської обласної державної адміністрації, повідомив про діяльність управління екології та природних ресурсів Волинської обласної державної адміністрації у сфері захисту довкілля.

Ткачук Олександр Вікторович, начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області – головний державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Волинської області, охарактеризував основні екологічні проблеми Волині, а також доповів про екологічну ситуацію в області.

21586272 1676725685693737 231692280 n

Ігнатенко Олександр Павлович, доктор наук з державного управління,  головний консультант проекту ПРООН «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій в муніципальному секторі в Україні»,  окреслив основні перспективи розвитку біоенергетики у Волинській області.

У зв’язку з тим, що Волинь є одним із найбільш заліснених регіонів України, вона  володіє великим потенціалом лісових ресурсів. Разом з тим, Волинь багата і на запаси торфу, і на відходи сільськогосподарського виробництва. Річний технічно-досяжний потенціал області з використання біомаси складає  876,1 тис. т., що еквівалентно 438 тис. т.у.п., у тому числі за рахунок використання с/г відходів – 809,1 тис. т та вирощування енергетичних рослин – 67 тис. т на землях, площа яких складає 6,7 тис. га.  

Чебан Марина Георгіївна, експерт Міжрегіонального центру наукових досліджень та експертиз, представила програму «Використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні у Волинській області».

Під час круглого столу відбулось активне обговорення реальних можливостей використання біоенергетичних технологій у Волинській області, учасники мали змогу ознайомитись з перспективами та перевагами вирощування енергетичних культур (тополі, верби, міскантуса) та можливими проблемами збуту цієї продукції.