Четвер 28 бер. 2024
Національний Форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології» (22-23 листопада 2016 р., м. Київ)

IMG 9700

22-23 листопада 2016 року в м. Києві відбувся Національний Форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології».

Організаторами Форуму виступили Всеукраїнська екологічна ліга, Екологічна рециклінгова асоціація України, «Si Group Consort. Ltd.».

Форум проводився за сприяння Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Київської міської державної адміністрації, Національної екологічної ради України.

На початку Форуму відбувся брифінг для ЗМІ, на якому журналісти отримали унікальну інформацію щодо деталей розслідування незаконної діяльності у сфері поводження з небезпечними відходами підприємств-ліцензіатів в Україні.  Крім представлення схем незаконної утилізації небезпечних відходів, були названі конкретні приклади фірм, які цим займаються в Україні.

Forum vidh 3На брифінгу виступили: народний депутат України Олег Недава, голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, начальник відділу Департаменту захисту економіки Національної поліції України Радінський Єгор.

22 листопада розглядалися декілька ключових питань, пов’язаних з небезпечними відходами.

Одна з них була присвячена проблемам поводження з непридатними пестицидами в Україні. На жаль, ще з радянських часів на території України залишилися зруйновані склади з непридатними пестицидами в дуже пошкодженій упаковці, які забруднюють ґрунт та просочуються в підземні води. З огляду на це, такі склади є надзвичайно небезпечними, до того ж вони не мають попереджувальних знаків та не охороняються.

Проблему контрафактних і фальсифікованих пестицидів висвітлила Лариса Петрів, національний координатор Проекту ЄС/ФАО спеціалізованого фонду з протидії незаконному обігу пестицидів. Вона зазначила, що на ринку різних країн  обіг контрафактних пестицидів займає від 1 до 50 %, переважно вони поширені у країнах, що розвиваються. Ця проблема потребує якнайшвидшого розв’язання, оскільки така продукція не пройшла необхідних досліджень щодо впливу на живі організми, а тому є небезпечною.

Ілля Марчевський, голова правління компанії «Si Group Consort. Ltd.», розповів про систему вивезення та утилізацію небезпечних відходів з України до спеціалізованих заводів у Польщі, Франції та Великобританії. Він зауважив, що в Україні поки що немає необхідних потужностей для утилізації деяких видів небезпечних відходів. Проте Мінприроди часто надає ліцензії підприємствам, які існують лише на папері, натомість забираючи їх у фірм, що мають всі умови для безпечної утилізації.

Учасники погодилися, що система контролю використання пестицидів та моніторингу впливу токсичних речовин на стан довкілля фактично є неефективною, малодієвою та не відповідає сучасним вимогам до збереження здорового довкілля.

Forum1

На окремій секції розглядалося питання правового регулювання та формування стратегії управління медичними відходами. Медичні та фармацевтичні відходи є факторами прямого і опосередкованого забруднення навколишнього середовища, вони створюють ризик виникнення інфекційних та неінфекційних захворювань серед населення, тому Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) відносить такі види відходів до групи небезпечних і рекомендує створення спеціалізованих підприємств для їх переробки.

Ігор Гущук, кандидат медичних наук, доцент, керівник Науково-дослідного центру «Екологія людини та охорона громадського здоров’я» Національного університету «Острозька академія», відзначив, що особливу проблему становлять фармацевтичні відходи, оскільки сьогодні немає цілісної системи, яка б забезпечувала всі етапи поводження з цими відходами. Налагодженою є лише утилізація відходів фармацевтичних заводів і фабрик. Питання збору та знешкодження лікарських засобів, термін яких закінчився, або невикористаних ліків в Україні є абсолютно невирішеним.

Степан Вадзюк, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри нормальної фізіології Тернопільського медичного університету iменi I. Я. Горбачeвського, голова Тернопільської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги, зазначив, що одним з основних методів знешкодження небезпечних медичних відходів в Україні є спалювання, яке при недотриманні вимог природоохоронного законодавства призводить до забруднення довкілля та негативно впливає на здоров’я людей. Багато фірм, які отримали ліцензії на утилізацію медичних відходів не мають необхідного обладнання або досвіду роботи. Це призводить до того, що знищення відходів відбувається неякісно або не виконується взагалі.

Forum vidh 2Надзвичайно потужним було засідання круглого столу «Проблеми поводження з радіоактивними відходами: міжнародна практика та досвід України». На засіданні були присутніголова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук, заступник генерального директора з питань створення єдиного комплексу поводження з ВЯП ВП «Атомпроектінжиніринг» ДП «НАЕК «Енергоатом» Володимир Холоша, народний депутат України, голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Іван Рибак, академік НАН України, радник Президії Національної академії наук України  Вячеслав Шестопалов та інші професійні експерти у галузі поводження з ядерними відходами.

Основною темою, яка активно обговорювалася, було спорудження централізованого сховища для зберігання відпрацьованого ядерного палива, яке буде розміщуватися у Зоні відчуження. Крім цього, доповідачі розповідали про геологічний потенціал України для побудови підземних сховищ ВЯП та технології поводження з паливовмісними лавовими матеріалами об’єкта «Укриття».

23 листопада учасники Форуму обговорювали екологічно дружні технології утилізації небезпечних відходів, питання впровадження в Україні європейських підходів до управління відходами електричного та електронного обладнання та засади екологічно безпечного поводження з рідкими небезпечними відходами.

Петро Скрипчук, доктор економічних наук, професор Національного університету водного господарства та природокористування, керівник громадської організації «Зелені ініціативи Рівного» розповів про екологічну безпеку переробки опалого листя в містах. Зокрема, він зазначив, що спалювати листя вкрай небезпечно, оскільки при згорянні 1 тони рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточок диму. У їхній склад входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали й т.п. У тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, що може викликати в людини ракові захворювання. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини — одні з найотруйніших для людини речовин.

IMG 9722

Надзвичайно цікавим було обговорення проблеми утворення відходів електричного та електронного обладнання та шляхів її розв’язання. Щороку в Україні викидають на смітник 500 тисяч тонн електронних відходів, які потрапляють на полігони побутових відходів. Олег Недава, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи представив законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері поводження з відходами щодо запобігання негативної дії відходів кінцевого споживання продукції на навколишнє природне середовище» № 3198, який він разом з іншими народними депутатами подав на розгляд до Верховної Ради України. Положення цього законопроекту спрямовані на створення та забезпечення ефективного функціонування системи збирання, перероблення та утилізації відходів, а також удосконалення системи управління у цій сфері відповідно до вимог Директиви ЄС № 2008/98/ЄС про відходи. Пропонується внести зміни до Закону України «Про відходи», зокрема, ввести поняття відходів кінцевого споживання продукції (матеріалів), що охоплює відходи упаковки, відпрацьовані мастила (оливи), зношені шини та відходи електричного та електронного обладнання.

Олег Бережной, завідувач сектору оперативного контролю Північного регіону Державної екологічної інспекції в Донецькій області у своїй доповіді висвітлив питання поводження з фільтратом, що утворюється на полігонах ТПВ. Фільтрат – це стічні води, що утворюються внаслідок інфільтрації атмосферних опадів у тіло полігону. До складу фільтрату входять важкі метали, органічні та неорганічні сполуки. Обов’язковою умовою роботи полігону є збирання фільтрату й запобігання його потраплянню в навколишнє середовище.

 Forum vidh 4

Учасники Форуму висловили пропозиції для розв’язання проблем, пов’язаних з небезпечними відходами, серед яких ключовими є:

– розробити та ухвалити законопроекти щодо посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення законодавства у сфері поводження з небезпечними відходами.

- розглянути та ухвалити проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо поводження з небезпечними відходами» № 5354 від 03.11.2016 р., у якому пропонується зробити суворішими умови поводження з небезпечними відходами та посилити контроль за видачами ліцензій;

– ухвалити проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері поводження з відходами щодо запобігання негативній дії відходів кінцевого споживання продукції на навколишнє природне середовище» № 3198 від 30.09.2015 р., положення якого спрямовані на створення та забезпечення ефективного функціонування системи збирання, перероблення та утилізації відходів, а також удосконалення системи управління у цій сфері відповідно до вимог Директиви ЄС № 2008/98/ЄС про відходи;

– ухвалити проект Закону України «Про державну політику у сфері поводження із мийними засобами» № 5182-1 від 07.10.2016 р., завдяки якому буде створено правові підстави та умови для обмеження виробництва, ввезення на митну територію України та реалізацію мийних засобів, що містять фосфати;

– забезпечити виконання в повному обсязі завдань та заходів Загальнодержавної програми поводження з токсичними відходами (яка не виконана станом на 2016 р.);

– розробити та запровадити систему перепідготовки й підвищення кваліфікації фахівців сфери управління та виробництва небезпечних відходів за напрямами: охорона природи та здоров’я людини від впливу небезпечних відходів; утилізація й видалення небезпечних відходів; нормативно-правове регулювання у сфері поводження з небезпечними відходами; науково-технічна діяльність у сфері поводження з небезпечними відходами.

 

Матеріали Форуму:

Програма

Резолюція

Збірка Форум 2016

Репортаж про Форум на телеканалі Рада

Позиція Всеукраїнської екологічної ліги щодо екологічних наслідків функціонування шламосховища Миколаївського глиноземного заводу