Версія для друку
Національний Форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології» (10-11 листопада 2015 р., м. Київ)

Формування стратегії поводження з відходами в умовах децентралізації влади: проблеми та перспективи реалізації на рівні місцевих громад

10–11 листопада 2015 року в м. Києві відбувся Національний Форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології».

Організаторами Форуму виступили – Всеукраїнська екологічна ліга, Екологічна рециклінгова асоціація України, Медіа ДАК, Центр муніципальних технологій.

IMG 3007У Форумі взяли участь народні депутати України, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, науковці, бізнес-структури, які працюють у сфері поводження з відходами, підприємства-виробники техніки та технологічного обладнання для збирання, транспортування, зберігання та переробки відходів, установи, які працюють у галузі екологічної безпеки та охорони навколишнього середовища, природоохоронні громадські організації, ЗМІ.

IMG 3019Доповіді учасників висвітлили весь спектр проблем, пов’язаних з поводженням з відходами в Україні: адаптація законодавства у сфері поводження з відходами в контексті децентралізації влади; поводження з відходами в контексті збалансованого (сталого) розвитку територіальних громад; формування тарифної політики щодо поводження з побутовими відходами в межах окремої територіальної громади; співробітництво громад-партнерів на шляху створення комунальних підприємств для збирання та переробки побутових відходів; інформаційно-просвітницька діяльність у громадах щодо екологічно безпечного поводження з відходами.

IMG 2989Тетяна Тимочко,голова Всеукраїнської екологічної ліги, зазначила, що система поводження з відходами в Україні з кожним роком стає все більше недосконалою та швидко регресує. Державне управління в цій сфері є непослідовним та некомпетентним, а деякі законодавчі акти є суперечливими і не адаптованими до європейського законодавства. Для зменшення негативного впливу відходів на навколишнє середовище, забезпечення ефективного державного управління та знищення корупційних схем у сфері поводження з відходами необхідно реформувати природоохоронну галузь в цілому. Створення Державного агентства поводження з відходами та передача йому повноважень Міністерства екології та природних ресурсів України та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України у сфері поводження з відходами дасть можливість спростити процес управління та забезпечить швидке узгодження різних питань. Значну роль відіграє компетентність, професіоналізм та моральні якості керівників цієї структури. Без працівників з фаховою освітою та досвідом роботи реформування цієї галузі не буде повноцінним.

Вона додала, що система роздільного збирання та переробки відходів має запроваджуватися на засадах принципу розширеної відповідальності виробника із забезпеченням її дієвими економічними та правовими механізмами.

IMG 2981Олег Недава, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, привітав учасників та зазначив, що Форум став платформою для обговорення гострих питань, пов’язаних з відходами, серед представників державних органів, громадських організацій, науковців та підприємців. Він акцентував увагу на тому, що основою причиною катастрофічного стану сфери поводження з відходами є недосконала законодавча база. Зокрема, чітко не визначено вимоги щодо поводження з відходами, відсутній механізм контролю над дотриманням вимог законодавства в цій галузі. Така ситуація зумовлює погіршення стану навколишнього середовища, перешкоджає залученню великих обсягів вторинних матеріалів у господарський обіг та стримує надходження інвестицій у цю сферу.

Кандидат економічних наук, докторант кафедри управління національним господарством Національної академії державного управління при Президентові України Олександр Ігнатенко розповів про запровадження комбінованої організаційно-економічної системи у сфері поводження з відходами кінцевого споживання продукції. Він зауважив, що основними моделями з вирішення проблем поводження з відходами кінцевого споживання продукції є:

– податкова модель, коли держава несе відповідальність за організацію системи поводження з відходами;

– принцип розширеної відповідальності, коли виробник та імпортер несуть відповідальність за перероблення та утилізацію відходів;

– комбінована модель, яка передбачає що виробник чи імпортер сплачують або податок або дотримується принцип розширеної відповідальності виробника.

Впровадження комбінованої моделі вирішення проблеми поводження з відходами кінцевого споживання продукції, передбачає запровадження податку з утилізації відходів та принципу розширеної відповідальності окремих виробників продукції, а також створення саморегулюючої організації, що є неприбутковою та гарантованим постачальником послуг із збирання, перероблення та утилізації відходів кінцевого споживання продукції.

Олег Данилюк, директор ТОВ «НВП «Гідравліка Вінниця-Сервіс», присвятив свою доповідь питанням поводження з медичними та біологічними відходами тваринного походження. Він зазначив, що в Україні, кількість сміття і відходів, як побутового, медичного так і промислового походження, збільшується з кожним днем. Переважна більшість відходів спрямовується в місця зберігання, і в основному розміщується на територіях підприємств. Місця зберігання в основному не відповідають нормам екологічної безпеки. В періоди епідемій накопичується велика кількість  використаних шприців, марлевих пов’язок та інших медичних виробів, частина яких попадає на сміттєзвалища. Це може привести до ризику  виникнення нових епідемій, поширенню туберкульозу, зараженню дорослих і дітей вірусами гепатиту В і С, мікроорганізмами різних хвороб, іншими вірусними інфекціями та зараженню природного середовища.

IMG 3047

Юрій Голік, кандидат технічних наук, професор, академік ІАНУ, професор кафедри прикладної екології та природокористування Полтавського національного технічного університету імені Ю. Кондратюка охарактеризував стан поводження з відходами у м. Полтава. Зокрема, він зазначив, що у місті Полтава проблеми твердих побутових відходів (ТПВ) є одними із неоднозначних і складних для вирішення з екологічної та соціально-економічної точки зору. Щорічно утворюється близько 400 тис. м3 ТПВ, які вивозяться на звалище, а їх накопичених обсяг перевищує 3 млн. т. Проблема накопичення ТПВ перетворюється  у вагомий небезпечний чинник, що впливає на якість життя населення та стає однією з реальних загроз екологічній безпеці міста.

Учасники Форуму висловили пропозиції для розв’язання проблем, пов’язаних з відходами, які були викладені у Резолюції.

Докладніше дивіться у репортажі ICTV

Інформаційні матеріали

Програма

Резолюція

Презентації

 Реформування системи поводження з відходами в умовах децентралізації влади в Україні (Тимочко Т. В.)

Концепція комбінованої організаційно-економічної системи у сфері поводження з відходами кінцевого споживання продукції (Ігнатенко О. П.)

Комплекс управления отходами ТОВ "Эковтор" (Прохоров В.)

 Стимулювання використання побутових відходів як джерела вторинних матеріалів та альтернативної енергії (Грущинський)