Вівторок 19 бер. 2024
Конференція «Перспективи відновлення Сходу України на засадах збалансованого розвитку» (24-25 вересня 2015 р., м. Слов'янськ)

IMG 752024 та 25 вересня 2015 р. у м. Слов’янськ (Донецька область) відбулася конференція «Перспективи відновлення Сходу України на засадах збалансованого розвитку».

Організаторами виступили Всеукраїнська екологічна ліга та Програма сприяння відродженню та інтеграції Сходу України «Донбас»

Метою конференції було визначення стратегічних пріоритетів, розроблення місцевих планів дій та напрямів співпраці органів державної влади, місцевого самоврядування, бізнесу, громадськості, ініціативних груп, міжнародних організацій для відновлення східних областей України на засадах збалансованого розвитку.

Учасники обговорювали проблемні питання відновлення промислового потенціалу, підтримки розвитку малого та середнього бізнесу, сприяння збалансованому розвитку сільського господарства, відновлення природних екосистем.

Інформаційні матеріали конференції

Проект резолюції

Програма

Матеріали конференції «Перспективи відновлення Сходу України на засадах збалансованого розвитку» 

IMG 6864Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги, зазначила, що воєнні дії призводять до погіршення економічного стану країни та соціальних умов життя, загрожують навколишньому середовищу. В цій ситуації увага влади зосереджується на нагальних питаннях – фінансування армії, влаштування біженців та надання допомоги пораненим. Але водночас потрібно приділяти увагу й іншим наслідкам війни та вивчати їх комплексно, оскільки проблеми стану навколишнього середовища можуть легко перетворитися на загрози соціального характеру.

Тетяна Валентинівна звернула увагу на те, що не потрібно намагатися відновити промисловість та інфраструктуру на тому рівні, який був раніше. Треба сформувати новий промислово розвинутий регіон з використанням енергоощадливих та ресурсозберігаючих технологій на засадах збалансованого розвитку.

Олег Недава, народний депутат України, національний координатор Програми сприяння відродженню та інтеграції Сходу України «Донбас», зауважив, що на конференції зібралися люди, які поділяють занепокоєння долею Донбасу та добре розуміють, що довелося пережити мільйонам мешканців Луганської та Донецької областей внаслідок терористичної навали на українські землі.

Від початку конфлікту майже 2 мільйона мешканців Донецької та Луганської областей отримали статус тимчасово переміщених осіб, біженців і поїхали в інші регіони України або за кордон.

Він зазначив, що спільні зусилля влади і громадськості мають бути спрямовані на вирішення питань економічного відновлення Донецької та Луганської областей, залучення інвестицій, підтримку місцевого бізнесу, інфраструктурних ініціатив, зміцнення співробітництва між громадянським суспільством і органами влади.

konferentsiya slavyansk 3Заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Роман Чуприненко акцентував увагу на тому, що внаслідок бойових дій на сході України значна кількість об’єктів соціальної та комунальної інфраструктури потребують ремонту, реконструкції, переобладнання тощо і, відповідно, значного фінансового ресурсу на вказані заходи.

Серед основних джерел фінансування відбудови східних регіонів України у 2015 році заступник Міністра назвав субвенції з державного бюджету у розмірі 292 млн грн. (по 145,8 млн грн. на кожну з областей) та кошти Державного фонду регіонального розвитку у розмірі 355 млн грн.

Крім того, 17 вересня на розгляд профільному Комітету Верховної Ради України передано Проект Закону про внесення зміни до пункту 24 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (щодо перерозподілу видатків місцевих бюджетів тимчасово окупованих територій), в разі прийняття якого на відновлення східних регіонів буде виділено ще 2 510 млн грн.

Павло Жебрівський, голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації, привітав учасників конференції та зазначив, що за спільними розрахунками міжнародних організацій на відновлення Східної України  необхідно 1,3 млрд. євро. Першочерговими завданнями він вбачає якнайшвидше відновлення зруйнованої інфраструктури та підтримку малого і середнього бізнесу. Також, на його думку, важливим є патріотичне виховання та зміна песимістичних настроїв населення.

IMG 7510

 Олександр Голуб, заступник голови Луганської обласної державної адміністрації з питань житлово-комунального господарства та розвитку агропромислового комплексу, розповів, що головним завданням представників влади є пошук додаткових фінансових джерел для відновлення регіону. Станом на сьогоднішній день в Луганській області зруйновано і пошкоджено близько 4,5 тис об’єктів інфраструктури. Загальна сума збитків складає 3 млрд. гривень.

За програмою виділення коштів урядом Федеративної Республіки Німеччини за рахунок кредиту KFW від області погоджено 10 неокупних проектів на суму 650 тис грн., та 34 окупних  на суму 372,6 млн грн.

В рамках конференції були презентовані інвестиційні проекти, а також представлені відновлені об'єкти інфраструктури.

IMG 1662

Будинок багатодітної сім'ї, відновлений на кошти церкви "Добра звістка"

IMG 1646Учасники конференції відвідали підприємства з виготовлення керамічних виробів, де на власні очі побачили як відбувається їхнє ліплення, випалення та розфарбовування. 

На другий день конференції відбулися паралельні засідання трьох секцій, присвячених відновленню промислового потенціалу, порушених природних екосистем, та новій соціальній політиці Донецької та Луганської областей. Крім цього, на засіданні робочої групи розглядали питання створення кластера «Освіта збалансованого розвитку для відновлення Сходу України». 

Окремо відбулося засідання круглого столу «Перспективи реалізації  ініціативи Європейського Союзу «Угода мерів. Сталий енергетичний розвиток громад» на Сході України».

Наприкінці заходу учасники висловлювали свої пропозиції до проекту резолюції, які будуть враховані при формуванні остаточного варіанту документа.

 Докладніше про захід дивіться у сюжеті телерадіокомпанії САТ